Kolorowy przysmak twarogowy – Zaskoczę Cie tym przepisem. Smaczne i szybkie w przygotowaniu
Przekąska twarogowa z warzywami – idealna na weekend
W weekend kiedy mamy trochę więcej czasu warto przygotować coś wyjątkowego i przepysznego. Jeżeli masz ochotę poeksperymentować możesz dodać to tego przepisu inne składniki. Oto jedna z wersji twarogowej przekąski do której dodaje się szynkę, suszone pomidory, oliwki oraz koperek.
Potrawa wygląda nie tylko ciekawie, ale jest naprawdę smaczna. To także świetne danie na świąteczny stół. Ważne w tym przepisie jest to, aby zakupić dobrej jakości twaróg bez żadnych dodatków.
Składniki
- twaróg (1,3 kg)
- mleko (1 l)
- masło (100 g)
- szynka (200 g)
- oliwki (150 g)
- pomidory suszone (100 g)
- sól (1 łyżeczka)
- kurkuma (pół łyżeczki)
- soda (pół łyżeczki)
- ulubione zioła i przyprawy do smaku
Przygotowanie
Wlej mleko do twarogu i gotuj je od czasu do czasu mieszając. Jeśli zauważysz, że twaróg zacznie się topić to zdejmij garnek z ognia. Aby przygotować nadzienie pokrój szynkę w kostkę, posiekaj drobno pomidory, oliwki oraz zioła.
Przenieś twaróg do durszlaka, aby pozbyć się z niego płynu. Odciśnij ser z nadmiaru serwatki i dodaj do niego masło, sodę oczyszczoną, sól oraz kurkumę. Następnie wymieszaj wszystko dokładnie i przełóż do garnka. Gotuj twaróg na średnim ogniu nie przestając mieszać. Kiedy masa będzie już jednolita to dodaj warzywa, ale bez ziół. Gotuj jeszcze przez około 3 minuty, cały czas mieszając.
Przełóż masę na folię spożywczą i uformuj w taki sposób, aby powstał rulon. Zwiąż brzegi. Możesz także podzielić przygotowany twaróg na dwie części i ułożyć na inne sposoby np. jedną z nich posypać ziołami.
Zamknięty twaróg w folii wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Przekąska twarogowa nadaje się również idealnie na śniadanie, a także jako przekąska do pracy, kiedy nie masz czasu na przygotowanie niczego innego.