Delikatne chlebki na kefirze: puszyste, smaczne i szybkie. Raj dla podniebienia
Niezwykle puszyste placki na kefirze to raj dla podniebienia. Dzięki nim szybko zapomnisz czym jest chleb. Są szybkie i łatwe do wykonania, a w dodatku bardzo pyszne.
Składniki do ciasta:
- kefir 500 ml (dowolna zawartość tłuszczu)
- masło 50 g
- mąka 500-550 g
- jedno jajko
- soda 1 łyżeczka
- olej roślinny 2 łyżki
- sól
Składniki do nadzienia (dodatkowo)
- puree ziemniaczane
- duszona kapusta
- duszone grzyby
- twaróg z ziołami
- kiełbaski lub szynka z serem
Przygotowanie:
Aby przygotować placki, po pierwsze wymieszaj kefir z sodą, a do tego dodaj olej roślinny i jajko. Następnie przesiej mąkę do mikstury, natomiast jeśli widzisz ze ciasto potrzebuje jej więcej, możesz jej trochę dołożyć.

Jeśli masa trochę klei się do dłoni, nie musisz panikować, gdyż jest to normalne i dopuszczalne. Ciasto ułóż w kształt kulki, i lekko obsyp ją mąką. Pozostaw pod przykryciem na 10 minut.
Po upłynięciu czasu, podziel ciasto na 8-9 kawałków. Delikatnie posypane mąką, rozwałkuj na grubość 1-1,5 cm. Przygotowany ulubiony farsz dodaj na środek i dokładnie złącz ze sobą wszystkie krawędzie.

Następnie naciśnij na nie dłonią tak aby powstał okrągły placek. Przygotowane placuszki odłóż na 2-3 minuty. W następnej kolejności smaż placki z dwóch stron pod przykryciem na patelni z olejem roślinnym.

Kiedy będą zarumienione po dwóch stron to znak, że są gotowe. Każdy placek posmaruj rozpuszczonym masłem, jeśli chcesz możesz również dodać soli.
