Jak zrobić pyszny, puszysty, lekki omlet. Z pewnością nie znasz tej techniki.
Składniki:
- 2 jajka,
- 2 – 3 łyżki mleka,
- 1 – 2 łyżki mąki,
- 75 – 100 g tartego sera,
- odrobina soli,
- 15 g oleju roślinnego,
- 50 – 75 g szynki.
Wykonanie:
Podgrzać mleko i dodać do niego sól i jajka. Powoli dodawać mąkę i całość delikatnie wymieszać, a następnie odstawić na chwilę. W tym czasie pokroić szynkę w kostkę.
Na patelni dobrze rozgrzać olej i wylać powstałą masę jajeczną. Smażyć z obu stron. Na omlecie ułożyć ser oraz szynkę, złożyć na pół aż do zarumienienia. Smacznego!

Omlet z ziemniakami
Składniki:
- 4 ziemniaki,
- 4 jajka,
- oliwa,
- 1 cebula,
- sól do smaku.
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki, a potem osuszyć rozłożone na ręczniku papierowym w celu wchłonięcia nadmiaru wody. Obrać cebulę i pokroić w cienkie piórka. Na patelni rozgrzać oliwę, a na niej ułożyć ziemniaki i cebulę.

Oliwa musi zakrywać warzywa. Smażyć dopóty, dopóki ziemniaki będą miękkie. Jajka wymieszać na gładką masę i wylać je na patelnię aż się nie zetną. Smażyć z obu stron. Smacznego!