Jak zrobić pyszny, puszysty, lekki omlet. Z pewnością nie znasz tej techniki.

Omlet to jedno z najpopularniejszych dań, wykorzystujące głównie jajka. Idealnie pasuje na śniadanie, kolację czy przekąskę między posiłkami.

Dzięki dodaniem do niego innych wartościowych dodatków, można urozmaicić przygotowywany omlet. Zapewne nikt nie przejdzie obojętnie obok pysznego, puszystego, pachnącego i lekkiego omleta.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 150 ml mleka,
  • 20 g masła,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • pół łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

Masy ani nie ubijamy, ani też nie miksujemy tylko bardzo delikatnie mieszamy jajka, a następnie dodajemy do nich powoli mleko, a potem jeszcze sól. Całość mieszamy przez chwilę aż do połączenia się składników.

Naczynie, w którym będziemy piec omlet należy bardzo dokładnie natłuścić olejem. Do naczynia wlać przygotowaną masę jajeczną. Całość wstawić do uprzednio dobrze rozgrzanego piekarnika.

Piec około 20 minut w 250 stopniach. Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika można polać dodatkowo omlet roztopionym masłem. Smacznego!

Olej z serem i szynką

error: Treść zabezpieczona !!