Wystarczy jedynie ułożyć starte jabłka na przemian z twarogiem i gotowe – Smaczna i szybka w przygotowaniu szarlotka.

Ciasto, które zostało rozwałkowane wcześniej, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodatkowo można je jeszcze posypać mąką lub skrobią.

Kolejnym krokiem jest stworzenie wzoru szachownicy. W tym celu powinno się nakładać na zmianę łyżkę masy serowej i masy jabłkowej.

Teraz drugą połowę ciasta również rozwałkowujemy i ostrożnie kładziemy na warstwie nadzienia. Jeżeli ciasto wystaje gdzieś poza krawędzie blachy, warto je delikatnie obciąć małym nożem i położyć na wierzchu. Nie można zapomnieć o nakłuciu ciasta przy pomocy widelca, a później o posmarowaniu go rozkłóconym jajkiem.

 Na końcu ciasto pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 40 minut. Smacznego! Teraz już możesz cieszyć się cudownym smakiem szarlotki.

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!