Koniecznie zapisz ten wspaniały przepis. Dodaj jogurt, 1 jajko i czosnek do mięsa mielonego: Smak nie do opisania.
Jeśli masz dosyć tradycyjnych kotletów mielonych – koniecznie wypróbuj ten przepis!
Ich sekret polega na tym, że do mięsa mielonego dodaje się jogurt naturalny, który dodaje delikatności, ale także podkreśla ich niezwykły smak. Przygotowanie nie jest trudne, a efekt zachwyci każdego miłośnika dobrej kuchni.
Do przygotowania kotletów potrzebujemy:
- Mleko – 200 ml
- Jogurt naturalny – 250 ml
- Mięso mielone 250 g
- Jako
- Czosnek (ok 3 ząbków)
- Ok ½ łyżeczki tymianku, sól, pieprz
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Mąka pszenna – 4 łyżki
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
W misce należy dobrze wymieszać mleko z jogurtem, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Do tego dodajemy mięso mielone, jajko oraz przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, tymianek, sól pieprz, proszek do pieczenia i opcjonalnie chili (dla zwolenników ostrych przypraw).

Całość należy dobrze wymieszać, a następnie cały czas dodawać mąkę, aż masa zgęstnieje.

Z przygotowanej masy należy uformować nieduże kotlety i smażyć na oleju, na wcześniej rozgrzanej patelni. Nadmiar tłuszczu można usunąć papierowym ręcznikiem.

Danie znakomicie smakuje na ciepło, jak i na zimno.