Ich sekret polega na tym, że do mięsa mielonego dodaje się jogurt naturalny, który dodaje delikatności, ale także podkreśla ich niezwykły smak. Przygotowanie nie jest trudne, a efekt zachwyci każdego miłośnika dobrej kuchni.
W misce należy dobrze wymieszać mleko z jogurtem, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Do tego dodajemy mięso mielone, jajko oraz przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, tymianek, sól pieprz, proszek do pieczenia i opcjonalnie chili (dla zwolenników ostrych przypraw).
Całość należy dobrze wymieszać, a następnie cały czas dodawać mąkę, aż masa zgęstnieje.
Z przygotowanej masy należy uformować nieduże kotlety i smażyć na oleju, na wcześniej rozgrzanej patelni. Nadmiar tłuszczu można usunąć papierowym ręcznikiem.
Danie znakomicie smakuje na ciepło, jak i na zimno.