Łatwe i szybkie w wykonaniu przepisy na sałatki ze zwykłej kapusty, smakują przepysznie – idealne do obiadu

Szybkie sałatki z kapusty

Kapusta jest warzywem, które bardzo często gości na polskim stole. Doskonale nadaje się na różnego rodzaju sałatki oraz dania. Kapusta doskonale pomaga wyszczuplić sylwetkę, a jej obecność w diecie niesie z sobą wiele pozytywów. Oto dwa przepisy na sałatki wykonane właśnie z tego wyjątkowego warzywa.

Sałatka nr 1: sałatka z jabłkiem i kukurydzą

Składniki potrzebne do wykonania sałatki:

  • 400 g kapusty,
  • 100 g zielonego jabłka,
  • jeden cały ogórek sałatkowy,
  • mały pęczek posiekanego kopru,
  • dwie lub cztery łyżki stołowe jogurtu bądź śmietany,
  • do smaku: szczypta sól oraz szczypta pieprz,
  • 10 ml soku świeżo wyciśniętego z cytryny,
  • kukurydza z puszki.

Sposób przygotowania sałatki:

Na początek należy poszatkować kapustę. Później trzeba umyć ogórka i pokroić go w plastry, a następnie w paski. Gdy już to zrobimy zarówno ogórka, jak i kapustę można wsadzić do średniej wielkości miski. Następnie należy obrać jabłko ze skórki, pokroić je i na koniec skropić sokiem wyciśniętym z cytryny.

Dodajemy pokrojone i skropione jabłko do miski, najlepiej razem z posiekanym koperkiem, solą oraz pieprzem. Następnie dodajemy jogurt bądź śmietanę kukurydzę i całość dokładnie mieszamy. W ten oto sposób sałatka jest gotowa.

Sałatka numer 2: sałatka z kolendrą i jajkami

Do wykonania sałatki są potrzebne następujące składniki:

  • 400 g kapusty,
  • świeża kolendra oraz świeży koperek,
  • cztery jajka ugotowane na twardo,
  • dwie łyżki stołowe oliwy z oliwek,
  • jedna bądź dwie małe łyżeczki musztardy,
  • trzy małe łyżeczki śmietany,
  • do smaku: szczypta soli oraz szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania sałatki:

Na początek należy pokroić kapustę i ogórka dokładnie tak, jak w pierwszym przepisie na cienkie paski. Następnie umieszczamy składniki w średniej wielkości misce. Do miski dodajemy posiekaną świeżą kolendrę oraz posiekany świeży koperek. Jajka muszą być ugotowane na twardo, a następnie ostudzone i obrane łupinek.

Gdy już jajka będą odpowiednio przygotowane należy oddzielić białka od żółtek. Białka należy pokroić na małe kawałki, a żółtka rozgnieść za pomocą widelca. Białka wrzucamy bezpośrednio do miski z warzywami, natomiast do żółtek dodajemy kolejno: sól, pieprz, oliwę z oliwek, musztardę oraz śmietanę. Najpierw należy wymieszać żółtka z dodatkami.

Gdy to zrobimy powstałą z żółtek mieszankę można dodać do miski z sałatką. Na koniec należy wymieszać wszystkie składniki razem i sałatka jest gotowa.

error: Treść zabezpieczona !!