Łatwe i szybkie w wykonaniu przepisy na sałatki ze zwykłej kapusty, smakują przepysznie – idealne do obiadu
Szybkie sałatki z kapusty
Kapusta jest warzywem, które bardzo często gości na polskim stole. Doskonale nadaje się na różnego rodzaju sałatki oraz dania. Kapusta doskonale pomaga wyszczuplić sylwetkę, a jej obecność w diecie niesie z sobą wiele pozytywów. Oto dwa przepisy na sałatki wykonane właśnie z tego wyjątkowego warzywa.
Sałatka nr 1: sałatka z jabłkiem i kukurydzą
Składniki potrzebne do wykonania sałatki:
- 400 g kapusty,
- 100 g zielonego jabłka,
- jeden cały ogórek sałatkowy,
- mały pęczek posiekanego kopru,
- dwie lub cztery łyżki stołowe jogurtu bądź śmietany,
- do smaku: szczypta sól oraz szczypta pieprz,
- 10 ml soku świeżo wyciśniętego z cytryny,
- kukurydza z puszki.
Sposób przygotowania sałatki:
Na początek należy poszatkować kapustę. Później trzeba umyć ogórka i pokroić go w plastry, a następnie w paski. Gdy już to zrobimy zarówno ogórka, jak i kapustę można wsadzić do średniej wielkości miski. Następnie należy obrać jabłko ze skórki, pokroić je i na koniec skropić sokiem wyciśniętym z cytryny.
Dodajemy pokrojone i skropione jabłko do miski, najlepiej razem z posiekanym koperkiem, solą oraz pieprzem. Następnie dodajemy jogurt bądź śmietanę kukurydzę i całość dokładnie mieszamy. W ten oto sposób sałatka jest gotowa.
Sałatka numer 2: sałatka z kolendrą i jajkami
Do wykonania sałatki są potrzebne następujące składniki:
- 400 g kapusty,
- świeża kolendra oraz świeży koperek,
- cztery jajka ugotowane na twardo,
- dwie łyżki stołowe oliwy z oliwek,
- jedna bądź dwie małe łyżeczki musztardy,
- trzy małe łyżeczki śmietany,
- do smaku: szczypta soli oraz szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania sałatki:
Na początek należy pokroić kapustę i ogórka dokładnie tak, jak w pierwszym przepisie na cienkie paski. Następnie umieszczamy składniki w średniej wielkości misce. Do miski dodajemy posiekaną świeżą kolendrę oraz posiekany świeży koperek. Jajka muszą być ugotowane na twardo, a następnie ostudzone i obrane łupinek.
Gdy już jajka będą odpowiednio przygotowane należy oddzielić białka od żółtek. Białka należy pokroić na małe kawałki, a żółtka rozgnieść za pomocą widelca. Białka wrzucamy bezpośrednio do miski z warzywami, natomiast do żółtek dodajemy kolejno: sól, pieprz, oliwę z oliwek, musztardę oraz śmietanę. Najpierw należy wymieszać żółtka z dodatkami.