Rożki jogurtowe bez drożdży: nie robię już klasycznego zakwasu, ten przepis jest z nami od 10 lat

Doskonały przepis na domowe, jogurtowe ciastka.

Jeśli masz ochotę na niesamowicie miękki i delikatny i pyszny dodatek do kawy koniecznie spróbuj tego przepisu!

Potrzebujesz:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek cukru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Opcjonalnie:

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Wskazówka: Najlepiej pracować ze składnikami o temperaturze pokojowej.

W misce wymieszaj jogurt, jajka, sól i cukier. Dodaj sodę oczyszczoną i 3 łyżki oleju. Dokładnie wymieszaj.

Stopniowo dodaj przesianą mąkę i wymieszaj. Ciasto powinno być miękkie, ale także elastyczne. W razie potrzeby dodaj mąkę lub trochę więcej jogurtu lub mleka. Zawiń je w folię i odstaw na 25 minut.

Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na grubość około 1 centymetra.

Za pomocą szklanki wytnij z ciasta kółka, a w ich środku wytnij kolejne małe np. za pomocą kieliszka. Na patelnię wlej odpowiednią ilość oleju i smaż ciastka z obu stron, aż uzyskają piękny, złoty kolor. Gotowe wyjmij na serwetkę lub ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru oleju. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!