Jedz suszone śliwki w ciągu dnia: Zyskaj witalność – Ratunek dla kobiet po 40 roku życia

W czym tkwi fenomen suszonych śliwek? Wystarczą trzy sztuki dziennie, aby zyskać witalność, która po 40-stym roku życia zanika.

Smakiem śliwek można delektować się zarówno pod ich świeżą, jak i suszoną postacią. Jednak o świeże owoce trudno w miesiącach zimowych, dlatego warto sięgnąć po śliwki suszone dostępne przez cały rok.

Suszone śliwki – wyjątkowy dar natury.

Jak rozpoznać dobre duszone śliwki? Są one miękkie, elastyczne i niezbyt wysuszone. Właściwe suszenie jednego kilograma świeżych śliwek, daje nam około 250 gram suszonych owoców. Owoce te wykorzystywane są w różnych kategoriach kulinarnych.

Doskonale sprawdzą się w dziedzinie cukierniczej, np. jako śliwki w czekoladzie, ale także świetnie łączą się ze smakiem mięs. Po nad to, dedykowane są do dań na ciepło, sałatek, deserów, warzyw, czy jako nadzienie do ciast oraz baza do kompotów. Dlaczego tak kochamy śliwki? Bo odgrywają ważną rolę dla naszego organizmu. Co więcej, kobiety przed oraz w trakcie menopauzy powinny regularnie spożywać ten owoc.


Mocne strony śliwek

Czy wiesz, że stężenie witamin, minerałów i błonnika w suszonych śliwkach jest większe, niż w śliwkach świeżych? Co więcej, wystarczy spożywać 3 do 5 śliwek dziennie, aby poczuć się lepiej.

Szybszy metabolizm

Owoc ten, o którym nie mówi się zbyt często, odgrywa istotną rolę w naszym organizmie. Nie bez powodu nosi on miano składnika przeczyszczającego. Jest polecany przez dietetyków. Pomaga w przepływie żółci oraz wydzielania soku żołądkowego. I to, co kobiety lubą najbardziej- śliwki wspomagają proces odchudzania.

Prawda, że warto?

Zjadając 5 śliwek dziennie, niwelujesz choroby układu pokarmowego. Jednak, to nie wszystko. Śliwki wykorzystywane są także do poprawy innych układach ludzkiego ciała.

Śliwki- najlepszy przyjaciel dojrzałych kobiet

Menopauza jest trudnym etapem w życiu kobiety. Nie da się jej uniknąć, ale można się na nią odpowiednio przygotować. Podczas menopauzy kobiety dotyka utrata masy kostnej, zwana inaczej przerzedzeniem kości. Według amerykańskich badań, to właśnie suszone śliwki są w stanie odwrócić ten proces.

Przeprowadzono szczegółowe badania, które jasno określały, że kobiety w okresie menopauzy spożywające dziennie 100 g suszonych śliwek przez 11 miesięcy, miały znacznie większą masę kostną, niż badane nie spożywające tych owoców.

Śliwki sposobem na mocne kości

Substancje zawarte w śliwkach bardzo szybko przedostają się do układu odpornościowego, dzięki czemu naczynia krwionośne są naturalnie wzmocnione. A zawarte w nich polifenole docierają także do tkanki kostnej, dzięki czemu chronią przed chorobami zapalnymi stawów i kości.

Zaparcia? Pozbądź się ich!

Śliwki to także skuteczna pomoc w walce z zaparciami. Osobom z tymi problemami zaleca się spożywanie trzech suszonych śliwek przed każdym posiłkiem. Owoce można chwilę wcześniej namoczyć w gorącej wodzie.

Wzmacniają serce

Potas, polifenole oraz inne składniki odżywcze występujące w śliwkach wzmacniają zdrowie i elastyczność naczyń krwionośnych. Są także sprzymierzeńcem serca, gdyż stabilizują tętno. Spożywając regularnie suszone śliwki, zmniejszasz ryzyko wystąpienia choroby serca.

error: Treść zabezpieczona !!