Od teraz tylko tak przygotowuję – Zdradzam sekret jak przyrządzić rybę tak aby była pyszna, soczysta i miękka.

Ryba na obiad. Poznaj siedem prostych sposobów na jej przygotowanie na patelni.

Jeśli zależy Ci na wartościowym posiłku, to najlepszym rozwiązaniem jest ryba. Posiada ona liczne właściwości zdrowotne i odżywcze.

Osoby, które jedzą ich dużo, rzadziej chorują na miażdżycę i nowotwory. Przepisy, które mam w zanadrzu pozwolą Ci przygotować ją szybko i za każdym razem inaczej.

Ryba w chudym cieście.

Składniki:

  • szklanka mąki,
  • 70 ml wody,
  • 0,5 łyżeczki sody,
  • sól,
  • gałka muszkatołowa,
  • ulubione zioła.

Przygotowanie:

Wymieszaj suche składniki, czyli mąkę, sodę, gałkę muszkatołową i przyprawy. Następnie powoli i ciągle mieszając, dolewaj wodę. Najlepsza do mieszania będzie trzepaczka, choć widelec też powinien dać radę. Kiedy masa stanie się jednorodna, zanurz w niej kawałki ryby i usmaż je na mocno rozgrzanym oleju.

Ryba w cieście białkowym.

Składniki:

  • łyżeczka wody,
  • 4 białka jaj,
  • 3 łyżki mąki,
  • sól

Przygotowanie:

Białka ubij razem ze szczyptą soli. Mąkę przesiej i dodaj do białek. Następnie dolej wodę i wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto nie powinno być gęste tylko płynne. Kawałki filetów ulubionej ryby najpierw obtocz w cieście, a później usmaż na gorącym oleju.

Ryba w cieście piwnym.

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 200 g mąki,
  • 200 ml ciemnego piwa (dla dzieci lepsze będzie piwo bezalkoholowe)
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Na początek białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno, a żółtka wymieszaj z mąką, piwem i solą. Powoli i delikatnie, ciągle mieszając, dodaj mieszankę do piany. Do tak powstałego ciasta włóż na chwilę filet rybny i usmaż go na patelni.

Ciasto na wodzie mineralnej.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 0,5 szklanki wody mineralnej,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka cukru.

Przygotowanie:

Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Żółtka dokładnie wymieszaj z mlekiem, wodą, solą i cukrem. Ubite białka dodaj do żółtek i na koniec powoli wsypuj mąkę. Mieszaj delikatnie, aż do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Zanurz w nim rybę i usmaż ją na rozgrzanym tłuszczu.

Ryba w cieście serowym.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 2 łyżki mąki,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 100 g twardego sera,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Do miski wbij jajka i ubij je delikatnie z majonezem. Dodaj przyprawy. Starty na dużych oczkach ser wsyp razem z mąką do jajek i dokładnie wymieszaj. Serowe ciasto gotowe. Teraz analogicznie jak w poprzednich przepisach usmaż w nim rybę.

Ciasto z mąką kukurydzianą.

Składniki:

  • jajko,
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Do miski wbij jajko, dodaj przyprawy i mąkę kukurydzianą. Wszystko dokładnie wymieszaj i zanurz plastry filetów rybnych. Uwaga. Rybę w cieście z mąki kukurydzianej najlepiej smaży się na bardzo dużym ogniu.

Ryba w cieście ziemniaczanym.

Składniki:

  • jajko,
  • 2 łyżki mąki,
  • 3 średniej wielkości ziemniaki,
  • sól
  • pieprz.

Przygotowanie:

Ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do nich przyprawy, jajko i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Teraz możesz obtoczyć rybę w cieście i ją usmażyć.

error: Treść zabezpieczona !!