Od teraz tylko tak przygotowuję – Zdradzam sekret jak przyrządzić rybę tak aby była pyszna, soczysta i miękka.
Ryba na obiad. Poznaj siedem prostych sposobów na jej przygotowanie na patelni.
Jeśli zależy Ci na wartościowym posiłku, to najlepszym rozwiązaniem jest ryba. Posiada ona liczne właściwości zdrowotne i odżywcze.
Osoby, które jedzą ich dużo, rzadziej chorują na miażdżycę i nowotwory. Przepisy, które mam w zanadrzu pozwolą Ci przygotować ją szybko i za każdym razem inaczej.
Ryba w chudym cieście.
Składniki:
- szklanka mąki,
- 70 ml wody,
- 0,5 łyżeczki sody,
- sól,
- gałka muszkatołowa,
- ulubione zioła.
Przygotowanie:
Wymieszaj suche składniki, czyli mąkę, sodę, gałkę muszkatołową i przyprawy. Następnie powoli i ciągle mieszając, dolewaj wodę. Najlepsza do mieszania będzie trzepaczka, choć widelec też powinien dać radę. Kiedy masa stanie się jednorodna, zanurz w niej kawałki ryby i usmaż je na mocno rozgrzanym oleju.
Ryba w cieście białkowym.
Składniki:
- łyżeczka wody,
- 4 białka jaj,
- 3 łyżki mąki,
- sól
Przygotowanie:
Białka ubij razem ze szczyptą soli. Mąkę przesiej i dodaj do białek. Następnie dolej wodę i wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto nie powinno być gęste tylko płynne. Kawałki filetów ulubionej ryby najpierw obtocz w cieście, a później usmaż na gorącym oleju.
Ryba w cieście piwnym.
Składniki:
- 3 jajka,
- 200 g mąki,
- 200 ml ciemnego piwa (dla dzieci lepsze będzie piwo bezalkoholowe)
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Na początek białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno, a żółtka wymieszaj z mąką, piwem i solą. Powoli i delikatnie, ciągle mieszając, dodaj mieszankę do piany. Do tak powstałego ciasta włóż na chwilę filet rybny i usmaż go na patelni.
Ciasto na wodzie mineralnej.
Składniki:
- 4 jajka,
- 1,5 szklanki mąki,
- 0,5 szklanki mleka,
- 0,5 szklanki wody mineralnej,
- szczypta soli,
- łyżeczka cukru.
Przygotowanie:
Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Żółtka dokładnie wymieszaj z mlekiem, wodą, solą i cukrem. Ubite białka dodaj do żółtek i na koniec powoli wsypuj mąkę. Mieszaj delikatnie, aż do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Zanurz w nim rybę i usmaż ją na rozgrzanym tłuszczu.
Ryba w cieście serowym.
Składniki:
- 4 jajka,
- 2 łyżki mąki,
- 3 łyżki majonezu,
- 100 g twardego sera,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Do miski wbij jajka i ubij je delikatnie z majonezem. Dodaj przyprawy. Starty na dużych oczkach ser wsyp razem z mąką do jajek i dokładnie wymieszaj. Serowe ciasto gotowe. Teraz analogicznie jak w poprzednich przepisach usmaż w nim rybę.
Ciasto z mąką kukurydzianą.
Składniki:
- jajko,
- 2 łyżki mąki kukurydzianej,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Do miski wbij jajko, dodaj przyprawy i mąkę kukurydzianą. Wszystko dokładnie wymieszaj i zanurz plastry filetów rybnych. Uwaga. Rybę w cieście z mąki kukurydzianej najlepiej smaży się na bardzo dużym ogniu.
Ryba w cieście ziemniaczanym.
Składniki:
- jajko,
- 2 łyżki mąki,
- 3 średniej wielkości ziemniaki,
- sól
- pieprz.
Przygotowanie:
Ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do nich przyprawy, jajko i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Teraz możesz obtoczyć rybę w cieście i ją usmażyć.