W 10 minut przygotuj tą pyszną miękką szarlotkę – Mój przepis na wszystkie okazje! Wygląda i smakuje świetnie

Szukasz pomysłu na szybkie ciasto do niedzielnej kawki? Czy może nagle goście zapowiedzieli, że za dwie godziny będą, a Ty nie masz nic słodkiego? Upiecz szybką szarlotkę!

Jedyne co potrzebujesz to:

  • blaszka o wymiarach 23cm x 23 cm
  • 4 duże jajka lub 5 małych
  • 200 g cukru
  • 220 g mąki
  • 170 g masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml mleka
  • 3 duże jabłka (możesz użyć innych owoców, ale wtedy to nie będzie szarlotka)

Wykonanie:

Oddziel białka jaj od żółtek, a następnie ubij na sztywno białka z łyżką cukru.

Utrzyj masło z cukrem waniliowym i szczyptą soli na gładką konsystencję.

W trakcie ucierania dodawaj do tej masy stopniowo po jednym żółtku.

Kiedy uzyskasz jednolitą konsystencję zacznij stopniowo dodawać przesianą mąkę  z proszkiem do pieczenia.

Połącz mikserem. Dodaj ubitą pianę z białek – wymieszaj łyżką, żeby ciasto miało puszystą konsystencję.

Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Przełóż ciasto do formy.

Obierz jabłka, pokrój na cząstki lub zetrzyj na tarce. Równomiernie rozłóż owoce na cieście. Posyp po wierzchu cukrem.

Piecz w piekarniku w 175 stopniach, około 45 minut. Po 30 minutach sprawdź wykałaczką wilgotność ciasta, jeżeli będzie jeszcze zbyt mokre, należy je zostawić w piecu.

Po ostudzeniu posyp ciasto cukrem pudrem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!