Łatwy pięciominutowy przepis na truskawkowe ciastko: smaczne i puszyste.
Fantastyczne ciasto z miękkiego, lekkiego ciasta, pełne soczystych, słodkich truskawek. Klasyczne ciasto owocowe, które uwielbiają zarówno młodzi, jak i starsi.

Składniki:
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (420 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru pudru (220 g)
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 jajka
- 100 ml oleju roślinnego
- 1 szklanka mleka (300 ml)
- 1 szklanka truskawek (200 g)

Przygotowanie:
Wlej mąkę do głębokiej miski. Dodaj proszek do pieczenia.

Posypać cukrem i odrobiną soli. Następnie dodaj cukier waniliowy.

Do masy dodać jajko i olej. Na koniec wlej trochę mleka. Wymieszaj szpatułką.

Stopniowo wlewaj mleko w częściach i mieszaj. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki.

Następnie dodać truskawki do ciasta i dokładnie wymieszać. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180°C.

Po upieczeniu sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest gotowe. Kiedy ciasto ostygnie , wyjmij je z formy.

Wierzch posypać cukrem pudrem. Możemy podawać.
