Przepis na smakowite ciasto dwukolorowe idealne na popołudniową herbatkę czy niezapowiedzianą wizytę gości.

Połowę przygotowanej piany dodajemy do ciasta waniliowego, połowę do kakaowego. Delikatnie mieszamy, aby ciasto nie straciło lekkości, najlepiej przy pomocy drewnianej łyżki. Na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy ciasto kakaowe, po czym przykrywamy je ciastem waniliowym. Dokładnie wygładzamy szpatułką i dekorujemy czekoladowymi płatkami.

Do nagrzanego do 160 stopni piekarnika wkładamy blachę do pieczenia napełnioną wrzącą wodą na wysokość ok. 1 cm. Na tak przygotowanej blasze kładziemy formę z ciastem, po czym pieczemy w kąpieli wodnej ok.75 minut (grzanie góra i dół, bez termoobiegu).

Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Deser idealnie pasuje do popołudniowej kawy lub herbaty, a ze względu na prostotę i krótki czas przygotowania doskonale sprawdzi się podczas wizyty niespodziewanych gości.

Smacznego!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!