Wielkanocny farsz z wędzonym mięsem i pokrzywą – Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem.
Zbliżająca się wiosna sprzyja wielkanocnym smakołykom. Pierwsze kiełkujące pędy pokrzywy już zachęcają do upieczenia kuszącego farszu. Dostępne składniki i zielone, ostre liście tworzą szybko przygotowaną ucztę na świąteczny stół lub lekką kolację.

Składniki:
- 6-8 rolek
- 5 jajek wielkości L
- 350 g wędzonego mięsa
- kilka garści młodych pokrzyw lub świeżej natki pietruszki
- 80 g masła (na bułki)
- 200-250 ml mleka (według uznania)
- sól
- mielony pieprz
- gałka muszkatołowa
- 20 g masła do wysmarowania formy
Proces przygotowania:
Formę do pieczenia wysmaruj masłem. Roladki pokroić w drobną kostkę i włożyć do miski. Jajka dzielimy na żółtka i białka. Ubij białka, aż utworzą się sztywne szczyty. Rozpuść masło (80 g) i pozostaw je letnie.
Pokrzywy ugotuj w gorącej wodzie na durszlaku, a następnie drobno posiekaj. Żółtka ubić w mleku, wylać na bułki i wymieszać. Pozwól, aby mleko wsiąkło w bułki.
Dodać posiekaną wędzonkę, sól, pieprz, szczyptę startej gałki muszkatołowej, posiekaną gotowaną pokrzywę i roztopione masło. Wymieszaj wszystko. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Delikatnie wymieszaj sztywny śnieg z białek z masą farszową i przełóż wszystko do natłuszczonej formy, w której pieczemy około 25-30 minut.