Prosta instrukcja jak upiec kotlety w piekarniku – Znikają ze stołu w kilka chwil.
- Łyżką zbiera się niewielką ilość gotowego mięsa mielonego i zwija w dłoni w kulkę. Potem trzyma się ją w prawej dłoni i lekko dociska lewą.
- Do miski zbiera się garść mięsa. W trakcie pracy powinno się zwilżyć ręce wodą. Wtedy bez trudności można zrobić nawet kotlety owalne.

Z czym podać pieczone kotlety?
W restauracjach kotlety są zazwyczaj przystrajane ziołami, pomidorami, sałatą i piklami. Jako przystawki serwuje się zazwyczaj ryż bądź makaron gryczany. Wydaje się, że najlepszym wyborem w tym przypadku jest podanie sałatki ze świeżych warzyw oraz puree z ziemniaków.
Do dania pasuje również domowy sos śmietanowy. Wystarczy wymieszać ze sobą: drobno posiekane zioła i czosnek oraz śmietanę. Potem sos doprawić ulubionymi przyprawami, solą i pieprzem. Sosem warto polać potrawę około 15 minut przed wyłączeniem piekarnika albo innego sprzętu do pieczenia.