Oczyść wątrobę w 4 dni. Rodzynki + woda = wdzięczna wątroba. To działa

Wątroba jest jednym z najważniejszych organów układu pokarmowego i jednocześnie największym gruczołem w ludzkim organizmie.

Spełnia wiele bardzo istotnych dla życia funkcji – detoksykacyjną, filtracyjną, magazynującą i metaboliczną. Oczyszcza krew ze szkodliwych produktów przemiany materii, filtruje z toksyn.

Właśnie dlatego, że jest tak ważnym organem należy o nią szczególnie dbać – chronić przed uszkodzeniem i oczyszczać.

Oczywiście można to robić za pomocą leków farmakologicznych – jednak wiemy, że większość z nich ma wiele działań niepożądanych.

Istnieje również bardzo skuteczny, naturalny sposób na poprawę stanu zdrowia wątroby i właśnie tą metodę chcemy Ci dzisiaj przedstawić. Woda rodzynkowa to niesamowity napój, dzięki któremu można oczyścić wątrobę i uwolnić organizm od toksyn.

Rodzynki – właściwości zdrowotne

Rodzynki – czyli suszone winogrona – mają bardzo wiele dobroczynnych właściwości – są bogatym źródłem błonnika, bioflawonoidów i antyoksydantów – chronią przed działaniem wolnych rodników, wzmacniają układ odpornościowy, mają również niebagatelny wpływ na układ trawienny: zapobiegają zaparciom czy stanom zapalnym. Co więcej spożywanie rodzynek wspomaga pracę serca i zmniejsza poziom cholesterolu we krwi.

Woda rodzynkowa – właściwości

Woda rodzynkowa to naturalne, domowe lekarstwo na wiele dolegliwości związanych z sercem i wątrobą. Warto pamiętać, że jest w niej o wiele mniej cukru niż w samych owocach!

Picie wywaru z rodzynek przez 4 dni ma silne działanie odtruwające, jest również korzystne w przypadku poczucia ciężkości w żołądku i problemów z trawieniem – stymulując wydzielania soku żołądkowego znacznie poprawia procesy trawienne.

Jak przygotować wywar z rodzynek?

Potrzebne składniki:

  • woda – 400 ml
  • rodzynki – 150 g

Przy zakupie rodzynek należy zwrócić uwagę, aby były ekologiczne i dobrej jakości, takie które nie zostały zakonserwowane dwutlenkiem siarki.

Dodatkowo pamiętaj, by wybierać owoce mniejsze, ciemne i bez połysku – powinny to być rodzynki z naturalnej i zdrowej produkcji, zawierające wszystkie wartości odżywcze. To bardzo ważne, aby napój był wartościowy i skuteczny w działaniu.

Sposób przygotowania

Rodzynki umyj bardzo dokładnie. Zagotuj wodę i dodaj do niej rodzynki. Gotuj na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 20 minut.

Po tym czasie wywar odstaw na 12 godzin lub na całą noc. Odcedź wodę – rodzynki możesz zużyć np. do owsianki.

Stosowanie wywaru z rodzynek

Wodę rodzynkową należy pic przez 4 dni – na czczo rano, minimum 30 minut przed posiłkiem. Dla lepszego działania wywar przed wypiciem można podgrzać.

Taka kuracja stosowana raz w miesiącu znacznie poprawi funkcje i pracę wątroby, a tym samym również zdrowie.

error: Treść zabezpieczona !!