Tak pyszny chleb z patelni, że nie oprzesz się pokusie robienia go trzy razy w tygodniu.
Niewątpliwie, aby stworzyć chrupiący, miękki chleb swojski w swojej kuchni, nie potrzebujesz zaawansowanego sprzętu.
Wystarczy patelnia i kilka podstawowych składników. Nasz przepis przekona cię, że domowe pieczywo jest lepsze niż to kupne!

Składniki na chleb domowy, smażony na patelni, to:
- 5 gramów suszonych drożdży lub 15 gramów świeżych,
- 10 gramów soli,
- 330 mililitrów wody (dla świeżych drożdży),
- 500 gramów mąki,
- odrobina oleju do smażenia.
Instrukcja przygotowania, krok po kroku:
- W misce wymieszaj mąkę z solą.
- Do mąki, jeśli używasz drożdży suszonych, dodaj je bezpośrednio. Dla świeżych drożdży – najpierw je rozpuść w ciepłej wodzie, a potem dodaj do mąki.
- Wszystko dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką i zacznij zagniatać ciasto rękami, aż stanie się jednolite i gładkie.
- Podziel ciasto na dwie części, umieść w osobnych miskach i pozostaw w ciepłym miejscu na 30 minut, aby wyrosło.
- Patelnię posmaruj olejem. Na średnim ogniu, smaż pierwszą część ciasta pod przykryciem przez 12-15 minut.
- Następnie odwróć chleb na drugą stronę i kontynuuj smażenie pod przykryciem.
- Powtórz proces z drugą połową ciasta.

