Pyszna i łatwa w przygotowaniu najlepsza zapiekanka z kurczakiem – hit każdej imprezy.

Gdy mięso będzie już gotowe, zdejmujemy je z patelni, a później na tą samą patelnię wrzucamy grzyby i podsmażamy je. Aby się nie przypaliły – dodajemy do nich trochę oleju. Do tłuczonych ziemniaków dodajemy mąkę i jajko, a następnie zagniatamy. Naczynie przeznaczone do pieczenia przykrywamy pergaminem.

Na blaszce równomiernie rozprowadzamy ciasto ziemniaczane, a pośrodku niego robimy wgłębienie, a w nim układamy mięso i lekko je dociskamy. Grzyby umieszczamy na mięsie z kurczaka. Całość przykrywamy folią i wkładamy do piekarnika na 20 minut w temperaturze 180 stopni. Na grubych okach na tarce ścieramy ser.

Z piekarnika wyciągamy ciasto, posypujemy serem i znów wkładamy całość do piekarnika na mniej więcej 10-15 minut. Smacznego!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!