Sałatki z kapusty – Prezentujemy Ci specjalnie przygotowane przepisy, które z pewnością zachwycą.

Zdrowa sałatka na bazie kapusty. Spróbuj a nie będziesz mógł obejść się smakiem.

Składniki:

  • Kapusta – 400 gramów
  • Zielona jabłko – 100 gramów
  • Zielony ogórek – 1 sztuka
  • Puszka kukurydzy
  • Świeżo wyciśnięty sok z cytryny – 10 mililitrów
  • Szczypta soli
  • Szczypta preferowanych przypraw
  • Trochę pokrojonego koperku
  • Jogurt lub śmietana – 3 lub 4 łyżeczki

Sposób przyrządzenia:

Zacznij od dokładnego umycia warzyw oraz owoców. Możesz użyć do tego specjalnego płynu do mycia owoców i warzyw, dzięki czemu nie będzie konieczne pozbywanie się skórki z ogórka (skórka stanowi cenne źródło błonnika). Krojenie zacznij od ogórka albo kapusty (jabłko może w międzyczasie ściemnieć).

W celu ułatwienia sobie pracy zadbaj o odpowiednio naostrzony nóż. Kapustę można pokroić w drobne kawałki lub w cienkie paski. Ogórka pokrój w słupki o długości mniej więcej dwóch centymetrów. Jabłko podobnie jak ogórek może zostać nieobrane (w zależności od preferencji).

Możesz zetrzeć je na tarce, o oczkach średniej wielkości lub pokroić je w słupki podobnej wielkości, jak ogórek. Owoc ten należy od razu skropić sokiem z cytryny, aby zachowało ono swój kolor. Koperek posiekaj na drobne elementy. Niewielką ilość koperku możesz zachować do dekoracji.

Tak przygotowane składniki przełóż do dużej miski. Następnie dodaj kukurydzę, sól oraz pozostałe przyprawy. W przypadku tej sałatki świetnie sprawdzi się pieprz oraz odrobina granulowanego czosnku. Na końcu dodaj jogurt lub śmietanę (można dodać je w stosunku 1:1).

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Sałatka najlepiej smakuje po paru godzinach, gdy smaki się przegryzą. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!