Sprawdzone przepisy na rozgrzewające i zdrowe zupy, które są szczególnie polecane przy obniżonej odporności i podczas przeziębienia. 

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kalarepa
  • 1/4 selera
  • 1 cebula
  • 5 liści laurowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 kulek czarnego pieprzu
  • 5 kulek kolorowego pieprzu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek ziół do smaku – oregano, estragon, tymianek, rozmaryn
  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Dokładnie myjemy i płuczemy kurczaka. Wkładamy go do garnka, dodajemy obrane i umyte warzywa: marchewkę, pietruszkę, selera. Szybciej się ugotują, jeżeli pokroimy je na mniejsze kawałki. Cebulę w całości opalamy nad gazem aż będzie czarna.

Wrzucamy do garnka cebulę, ząbki czosnku, liście laurowe, kulki pieprzu, sól oraz wszystkie świeże zioła. Zalewamy zimną wodą aż przykryje wszystkie składniki i doprowadzamy do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, zbieramy powstałe z mięsa szumowiny.

Zmniejszamy ogień i gotujemy nasz bulion pod przykryciem przez około półtorej godziny. Po tym czasie wyłączamy rosół, wyjmujemy mięso i warzywa. Z kurczaka wybieramy mięso, warzywa kroimy w kostkę. Podajemy z makaronem.

Zupa cebulowa

error: Treść zabezpieczona !!