Piekielnie dobre żeberka czosnkowe z pysznym sosem: sekretna sztuczka szefa kuchni, dzięki której będą wyjątkowo soczyste

Nietradycyjne połączenie marynaty jabłkowej z przyprawami i keczupem sprawi, że nawet zwykłe żeberka staną się niesamowitym przysmakiem! Wypróbuj ten przepis i przekonaj się sam.

Potrzebujesz:

  • 1200 g żeberek wieprzowych
  • 100 g musu jabłkowego
  • 100 g domowego keczupu
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 kg brązowego cukru
  • 1/2 cytryny

Przygotowanie:

W misce wymieszaj przecier jabłkowy z keczupem, cukrem, sosem sojowym, sokiem z połowy cytryny, czarnym pieprzem, czosnkiem, czerwoną papryką, cynamonem i dobrze wymieszaj.

Żeberka przełóż do dużej miski, zalej marynatą i dobrze przykryj nią mięso. Marynuj przez co najmniej 30 minut.

Po tym czasie wyłóż żeberka na blachę do pieczenia i przykryj folią. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 ° C i piecz około 50 minut. Następnie usuń folię.

Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 30 – 40 minut na złoty kolor. Gotowe! Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!