Przepis wart zapisania: Koleżka zdradziła przepis na te pyszne placuszki, musiałam je zrobić u siebie.
Placki ziemniaczane – danie, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Produkty do jego wykonania są łatwo dostępne i niedrogie, a placki jednocześnie smaczne i sycące.
Danie świetnie nadaje się na śniadanie, jako przekąska w pracy lub w podróży, na obiad czy sycącą kolację. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Dziś chce Wam przedstawić mój sprawdzony, ulubiony przepis na pyszne i chrupiące placki ziemniaczane!
Składniki
- 450 gramów ziemniaków
- 2 jaja kurze
- 50 mililitrów oleju roślinnego
- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie
Obierz ziemniaki i zetrzyj je do głębokiej miski na tarce o grubych oczkach. Dodaj sól, pieprz i wbij jajka, wymieszaj. Wlej olej roślinny na patelnię i rozgrzej. Rozkładaj łyżką masą na patelni tworząc kotlety, wyrównaj ich powierzchnię. Smaż placki po obu stronach na średnim ogniu.