Sprawdzony przepis: Przepyszne pieczone ziemniaki z rękawa – Znikają ze stołu w kilka chwil

Pieczone w rękawie ziemniaczki z czosnkiem

Pieczone ziemniaczki od lat goszczą na stołach nie tylko w Polsce ale i na całym świecie. Nie ma w tym nic dziwnego ponieważ to idealny dodatek do różnego typu dań. Dobrze upieczony są aromatyczne i zawsze szybko znikają ze stołu. Oto przepis na przepyszne ziemniaczki pieczone z czosnkiem w rękawie..

Do przygotowania smakołyku potrzebne są następujące składniki:

  • Jeden rękaw nadający się do pieczenia w piekarniku,
  • Jeden kg średniej wielkości ziemniaków,
  • 2 lub 3 ząbki czosnku w zależności od ilości ziemniaków oraz wielkości samego czosnku,
  • Trzy łyżki stołowe oliwy,
  • jeden pęczek natki pietruszki,
  • jedna mała łyżeczka musztardy,
  • 1/2 małej łyżeczki soli,
  • przyprawy do smaku np. gotowa mieszanka z ziół oraz odrobina pieprzu.

Sposób przygotowania pieczonych ziemniaczków:

W pierwszej kolejności należy dokładnie ubrać oraz umyć ziemniaki (jeśli zdecydujesz się na młode ziemniaczki nie ma konieczności ich obierania). Jeżeli ziemniaki okażą się zbyt duże należy je pokroić na mniejsze równe kawałki.

Następnie za pomocą np. drewnianego patyczka do robienia szaszłyków należy w kilku bądź kilkunastu miejscach ponakłuwać ziemniaki. Następnie obrany czosnek należy przecisnąć przez praskę. Następnie należy posiekać na drobno pietruszkę.

W dużej wielkości misce należy umieścić kolejno: przeciśnięty czosnek, posiekaną pietruszkę, oliwę, zioła, sól i inne przeprawy oraz musztardę. Następnie zawartość miski należy dokładnie wymieszać. No miski z mieszanką należy dodać przygotowane wcześniej ziemniaki i ponownie wszystko bardzo dokładnie wymieszać.

Warto zwrócić uwagę na to aby każda bulwa ziemniaka została pokryta aromatyczną mieszanką. Następnie ziemniaki należy umieścić w rękawie. Gdy ziemniak będą w środku należy zrobić w nim kilka niewielkich otworów.

Ziemniaki w rękawie należy piec w piekarniku nagrzanym od 180 do 220 stopni Celsjusza przez około 40 – 60 minut, w zależności od wielkości ziemniaków. Jeżeli chce się uzyskać ziemniaki złocistą oraz wysoce chrupiącą skórką pod koniec pieczenia pieczenia należy odciąć górę rękawa, tak aby odkryć ziemniaki zostały odsłonięte, a na ostatnie 10 minut piekarnik można ustawić na funkcję grillowania. Po upływie czasu ziemniaczki są upieczone i gotowe.

error: Treść zabezpieczona !!