Oto przepis na znakomity i chrupiący kalafior – jest naprawdę przepyszny, robię go 2 razy w tygodniu.

Każdy z nas chyba marzy o idealnym, chrupiącym i aromatycznym kalafiorze. Dzięki temu przepisowi zaserwujesz kultowe danie w nieco innym, ale również lepszym wydaniu!

Co będzie Ci potrzebne?

  • 1 kalafior
  • 1 szklanka wody
  • olej do smażenia
  • 110 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mielonej, czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka papryczek chili
  • 15 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka soli

Przejdźmy do przygotowania:

Kalafior na samym początku należy dokładnie umyć i pokroić na większe kawałki.

Na większą patelnię wlej 200 ml wody i zagotuj ją. Następnie włóż do niej plastry kalafiora i gotuj przez około 7-8 minut.

Przygotuj miskę, w której wymieszasz wszystkie sypkie składniki, czym następnie obsmarujesz warzywa. W kolejnej miseczce ubij mleko wraz z jajkami.

Kalafior obtocz najpierw w mące, następnie w jajkach, po czym znowu w sypkiej mieszance.

Na patelni podgrzej olej, w którym następnie usmażysz kalafior. Do podawania możesz przygotować swój ulubiony sos. Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!