Pyszne placuszki – nie opadają po smażeniu – pączki staną się historią. Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem
Brak jajek nieraz dał się we znaki prawie każdej gospodyni domowej. Istnieje jednak przepis na placuszki, które pięknie wyrastają podczas smażenia, i do których zrobienia nie potrzebujemy jajek.
Zastępujemy je kefirem, który nadaje ciastu lekkości i pulchności, podobnie jak w przypadku racuchów. Brak jajek sprawia również, że placuszki nie tracą świeżości i kształtu jeszcze na drugi dzień.

Placuszki sprawdzą się świetnie jako weekendowe śniadanie, szybka kolacja na ciepło, kiedy nie mamy pomysłu, co zrobić do jedzenia.
Uwaga: kefir do ciasta na placuszki powinien być w temperaturze pokojowej.
Składniki:
- mąka: 200 gram
- kefir: 250 ml (szklanka)
- soda oczyszczona: pół łyżeczki
- szczypta soli
- olej do smażenia
- opcjonalnie: cukier do smaku
Przygotowanie:
Wlej do dużej miski kefir i sodę oczyszczoną. Posól, wymieszaj. Można dodać odrobinę cukru. Do masy stopniowo wsypuj mąkę przesianą przez sito. Ciasto wyrób rękami bądź łyżką do uzyskania gładkiej masy.

Gotowe ciasto odstaw na 5 minut, aby odpoczęło. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej niewielką ilość oleju. Kiedy olej się rozgrzeje, formuj na patelni małe placuszki z około jednej łyżki ciasta.
