Serowe różyczki w 20 min. Zrób raz i jedz przez kilka dni. Przepis od mojej babci

Odwiedziny u babci zawsze kojarzą się z mnóstwem łakoci. Każda babcia ma swoje specjały i zeszyt pełen wyjątkowych przepisów. Jednak ten jeden zapada w pamięci najbardziej.

Serowe różyczki to przepyszne ciasteczka, o niesamowitym wyglądzie, a w dodatku bardzo proste i szybkie do zrobienia.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut

POZIOM TRUDNOŚCI: niski

SKŁADNIKI:

  • 450 g mąki                                                                      
  • 250 g twarożku
  • 100 g margaryny
  • ½ szklanki cukru
  • ¼ łyżeczki sody
  • 1 g wanilii (można zrezygnować)
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 żółtka jaj

DO DEKORACJI:

  • cukier puder

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W głębokiej misce połącz twarożek, roztopioną margarynę, cukier, wanilię, sól i żółtka.

Stopniowo dodawaj przesianą mąkę wraz z sodą i zagniataj delikatnie ciasto (możesz użyć do tego widelca). Jeśli ciasto jest zbyt lepkie dodaj więcej mąki.

Rozwałkuj ciasto na grubość około 2-3 milimetrów. Następnie wytnij kółka np. za pomocą szklanki. 3-4 kółka ułóż nierówno na sobie. Następnie zwiń je w małą rolkę.

Gotową rolkę pokrój na dwie części. Dzięki temu otrzymasz dwie róże.

Na blaszce połóż papier do pieczenia i rozłóż ciasteczka. Piecz w temperaturze 160 stopni przez 20-30 minut. Do dekoracji użyj cukru pudru.

A teraz nie zostaje nic innego jak cieszyć się cudownym smakiem serowych różyczek. Smacznego i pamiętaj, żeby poczęstować babcię!

error: Treść zabezpieczona !!