Leniwce – zapiekanki z pieczarkami, które przygotujesz w 5 min. Hit każdego przyjęcia.

Przepis na aromatyczne i doskonałe w smaku zapiekanki z pieczarkami, tak zwane „leniwce”.

„Leniwce” to przystawka dla osób, które nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni, a równocześnie lubią dobrze zjeść. Nadają się zarówno na śniadanie, kolacje, jak i przystawkę na imprezę.

Ich przygotowanie jest łatwe, szybki i przyjemne, a potrzebne składniki na pewno masz w lodówce. Zobacz jakie to proste, a po 20 minutach przekonaj się jakie pyszne.

Składniki:

  • jeden bochenek chleba,
  • 200 g pieczarek lub innych grzybów,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany lub majonezu,
  • 100 g twardego sera,
  • ulubione zioła, np. koperek,
  • szczypta soli,
  • czarny mielony pieprz do smaku,
  • 20 g masła (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Pieczarki lub grzyby, to zależy, co kto ma i co kto lubi, wymyj, wysusz i następnie pokrój w drobną kosteczkę. Cebule obierz i też pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu i wrzuć na to pieczarki.

Gotuj je na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, do momentu, w którym wyparuje z nich cała woda. Wtedy dopiero dodaj do nich cebulę i wszystko razem smaż przez kilka minut, dalej na wolnym ogniu. Podczas smażenia dodaj do pieczarek z cebulą, sól oraz pieprz.

Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a nadzieniu daj w tym czasie trochę ostygnąć. Grzyby wymieszaj z potartym serem, posiekanymi ziołami oraz śmietaną lub majonezem. Gdyby nadzienie wydawało Ci się zbyt suche, możesz dodać odrobinę masła.

Bochenek chleba pokrój na średniej grubości kromki. Każdą z nich starannie posmaruj powstały nadzieniem grzybowym i układaj obok siebie na blaszce, którą wcześniej wyłożyłaś papierem do pieczenia.

Tak sporządzone kanapki włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Po tym czasie Twoje „leniwce” będą gotowe.

Teraz możesz się cieszyć zapiekankami, które są chrupiące z zewnątrz, a mięciutkie w środku. Pachnące „leniwce” możesz zjeść od razu, ale równie dobrze możesz zabrać je ze sobą do pracy, zapakować dzieciom na drugie śniadanie do szkoły lub wziąć je na piknik.

error: Treść zabezpieczona !!