Mięso pod pierzynką – doskonały przepis, kiedy nie mamy pomysłu na obiad. Bardzo proste w wykonaniu

Mięso pod pierzynką to doskonały przepis, kiedy nie mamy pomysłu na obiad bądź zaskakują nas niezapowiedziani goście. Porcja dania z reguły wychodzi duża, a przy tym jest niezwykle sycąca. Przepis jest bardzo prosty, dlatego też przyrządzisz tę potrawę w szybkim czasie.

Oto podstawowe składniki:

  • 1 kg wieprzowiny (całość)
  • 3 cebule
  • 250 g sera żółtego
  • czosnek
  • 2 pomidory
  • 3 ziemniaki
  • sól, pieprz
  • majonez
  • zioła

Przygotowanie:

Mięso pokrój na średniej wielkości kawałki, przełóż do naczynia i przypraw według uznania.

Ziemniaki obierz, zetrzyj na grubych oczkach, pomidory pokrój w półksiężyce, a cebulę w piórka. Ser podobnie jak ziemniaki ścieramy. Zioła (pietruszka lub koperek) drobno pokrój, a czosnek przeciśnij przez praskę.

Następnie na posmarowanej blaszce układaj warstwami: mięso, cebula, ziemniaki i pomidory. Po wierzchu posmaruj majonezem. Wstaw do piekarnika na 200 stopni i piecz około godzinę.

Tuż przed wyjęciem posyp potrawę serem, ziołami i czosnkiem. Tak powstanie smakowita pierzynka! Coś pysznego!

error: Treść zabezpieczona !!