Mięciutkie kotleciki z drobiu, w których jestem zakochana. Robię je co każdy weekend – rodzina zachwycona

Po długim poszukiwaniu w końcu trafiłam na idealny przypis. To mięciutkie kotleciki z drobiu, w których jestem bez reszty zakochana.

Jeśli dodamy do mięsa płatki, stanie się ono nie tylko większe objętościowo, ale dodatkowo zyska więcej soczystości i smaku.

Składniki:

  • zmielona pierś z kurczaka 500 g
  • ząbki czosnku 2 sztuki
  • jajko 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • płatki owsiane 0,5 szklanki
  • woda lub mleko 0,5 szklanki
  • papryka
  • sól i pieprz
  • olej

Przygotowanie:

Przygotuj mieszaninę jajka z wodą lub mlekiem. Następnie zalej nią płatki owsiane i pozostaw na 20 minut. W międzyczasie połącz zmiażdżony czosnek z cebulą i wymieszaj całość z kurczakiem.

Kiedy minie wyznaczony czas na odstanie mieszaniny, dodaj do niej pieprz i sól oraz paprykę. Uformuj z mięsa klopsiki i obtocz w panierce.

Smaż dokładnie na oleju z dwóch stron, aż panierka nabierze ładnego złocistego koloru. Jeśli chcesz możesz do niej dodać papkę z orzechów. Dzięki temu zyska chrupiącą skórkę.

Dodatkowo może Ci być potrzebny sos słodko-kwaśny lub kwaśna śmietana. Warto nimi podać kotleciki, dzięki temu dodatkowo zyskają na smaku. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!