Pyszne, chrupiące gofry z patelni – nie potrzebujesz gofrownicy. Szybki i łatwy sposób, a smak przepyszny

Uwielbiasz gofry, ale nie masz gofrownicy? Oto szybki i łatwy sposób na chrupiące gofry z własnej patelni, gotowe w kilka chwil.

Przygotujesz je równie łatwo, co zwykłe naleśniki, ale jedna sztuczka sprawi, że nie będziesz mógł im się oprzeć. Idealne na wspólne śniadanie lub słodką przekąskę w ciągu dnia.

SKŁADNIKI:

  • 4 jaja
  • 6 łyżek cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 240 g masła
  • wanilia do smaku wedle uznania

PRZYGOTOWANIE:

Sekretem całej receptury jest dokładnie utarcie jajek z cukrem. Zrób to starannie, aby nie czuć było kryształków cukru.

Masło roztop w rondelku na niewielkim ogniu, aby się nie przypaliło i gdy będzie już płynne od razu wlej je do masy jajecznej. Wsyp do miski także szklankę mąki i całość dokładnie wymieszaj, aby nie było żadnych grudek.

Możesz dodać wanilię jeśli chcesz, aby gofry miały charakterystyczny, waniliowy aromat. Ciasto powinno osiągnąć konsystencję mleka skondensowanego.

Suchą patelnię rozgrzej na ogniu. Rozprowadź na niej dokładnie łyżkę ciasta, tak aby pokryło ono dno. Każdego gofra smaż kilka minut z obu stron, aż nabierze złotego koloru.

Po ściągnięciu gofra z patelni od razu zawijaj go w rulon, zanim ostygnie.

Jeśli masz życzenie, możesz nadziewać domowe gofry tym, co najbardziej lubisz – bitą śmietaną, serkiem z owocami czy kremem mascarpone. Równie dobrze smakują posypane jedyne cukrem pudrem lub polane sosem czekoladowym. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!