Babcia dała mi przepis na idealne ciasto na pierogi. Odtąd moje pierogi smakują wyśmienicie

Pierogi królują niemal w każdym, polskim domu, a przepisów na ciasto jest niezliczona ilość. Ta receptura znana jest w moim domu od wielu lat i stosowana niemal przez wszystkie pokolenia.

Stosując tych kilka prostych kroków, otrzymasz niezwykle delikatne i smaczne ciasto. Spróbuj i Ty!

Oto jak przygotować to wyjątkowe ciasto na pierogi:

Przygotuj sobie stanowisko pracy, zachowaj dużą ilość miejsca na łączenie produktów. Blat bądź stolnicę obsyp mąką. Na środku wysyp całą porcję mąki, formując górkę, a na jej wierzchu zrób małe wgłębienie.

W środek wlewamy gorącą wodę. Pamiętaj, by wcześniej została przegotowana i lekko ostygła. Mąkę łącz z wodą, dokładnie mieszając całość ręką.

Gdy zauważysz, że zaczyna tworzyć się ciasto, dolej oliwy i całość zagniataj. Jeśli uznasz, że jest za dużo wody i ciasto wciąż się klei, swobodnie dosyp mąki. 

Teraz możesz przejść do rozwałkowywania. Podsyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto, aż uzyskasz długi kawałek cieniutkiego ciasta. Z tak gotowej formy możesz wycinać prostokąty nożem lub okręgi przy pomocy szklanki.

Każdy kawałek wypełnij ulubionym farszem. Dokładnie zawiń, połącz brzegi ciasta i rzucaj na gorącą wodę. To wszystko!

error: Treść zabezpieczona !!