Mannik „Zebra” – proste w wykonaniu, przepyszne ciasto. Od dziś moje ulubione. Każdemu się uda.

Kto z nas nie lubi od czasu do czasu sięgnąć po coś słodkiego? Nie od dziś wiadomo, że najlepiej smakują domowe wypieki.

Ciekawą, a do tego bardzo efektowną propozycją jest ciasto mannik – zebra. Istnieje wiele sposobów na jego przygotowanie, ale ten, który przedstawiamy poniżej zdecydowanie podbije serca i podniebienia wszystkich. Dodatkowo przepis jest dziecinnie prosty i spokojnie poradzi sobie z nim nawet typowy laik kulinarny.

Składniki:

  • kasza manna – 1 szklanka
  • mąka pszenna – 1 szklanka
  • cukier – 3/4 szklanki
  • jajka – 2 sztuki
  • kefir – 2 szklanki
  • kakao – 2 łyżki
  • masło – 90 gram
  • soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • ekstrakt waniliowy do smaku
  • olej słonecznikowy – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy mąkę, kaszę mannę, sodę i dolewamy kefir. Dokładnie mieszamy składniki  i odstawiamy na około 20 minut.

W tym czasie mieszamy miękkie masło z cukrem, ekstraktem waniliowym oraz jajkami. Wymieszaj dokładnie obie masy i podziel powstałe ciasto na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao.

Blachę do pieczenia smarujemy olejem słonecznikowym. Wylewamy na nią ciasto na przemian – raz ciemne, raz jasne. Robimy to od zewnętrznej krawędzi blachy do środka, tworząc przy tym zebrę.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasto przez 35 – 40 min, sprawdzając jego gotowość przy pomocy wykałaczki.

error: Treść zabezpieczona !!