Cukinia, czosnek, ser… i w moment powstaje pyszna przekąska, którą goście się zajadają. Hit każdego przyjęcia

Cukinia jest jednym z najzdrowszych warzyw sezonowych, po które sięgamy coraz częściej. Jeżeli macie własny ogródek to zapewne wiecie, jak dużo cukinii może urosnąć przez całe lato.

Jako miłośniczka tego warzywa staram się przygotowywać ją w różnych wariantach, aby zawsze zaskakiwała smakiem. Moją dzisiejszą propozycją będzie chrupiąca cukinia w dwóch wariantach.

Jest to zdrowa przekąska, którą pieczemy w piekarniku, a nie smażymy. Dzięki temu jest dietetyczna, więc można uznać ją za ciekawą alternatywę do chrupania dla chipsów lub frytek. Wypróbuj ten przepis i zaskocz swoją rodzinę!

Chrupiąca cukinia z przyprawami

Składniki:

  • 4 niewielkie cukinie
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g sera żółtego w kawałku
  • 1 łyżeczka papryki mielonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego

Sposób wykonania:

Umyj przygotowane cukinie i zacznij kroić je w dość grube plasterki o długości 5 centymetrów. Następnie dokładnie je posól i odstaw na kilka minut.

Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę. Kawałek sera żółtego zetrzyj na tarce. Weź dużą miskę, dodaj do niej sól i paprykę, wlej trochę oleju. Wrzuć także ser i czosnek i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Weź blachę do pieczenia i nastaw piekarnik na 180 stopni. Posoloną wcześniej cukinię obtocz w panierce i ułóż ją na blaszce. Piecz cukinię przez 15 – 20 minut.

Chrupiąca cukinia w bułce tartej

Składniki:

  • 3 niewielkie cukinie
  • 2 jaja
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego

Sposób wykonania:

Tym razem cukinię pokrój w niewielką kostkę, posól ją i odstaw na kilka minut. Weź foliową torebkę, wrzuć do niej osuszoną cukinię i łyżkę mąki. Potrząsaj woreczkiem tak, aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały.

Do osobnej miski wsyp bułkę tartą, kurkumę, czosnek granulowany oraz sól. Całość dokładnie wymieszaj. Ubij jajka, dodaj do nich śmietanę i szczyptę soli.

Po starannym wymieszaniu zacznij obtaczać w tym cukinię. To samo zrób z panierką z bułki tartej.

Na blaszce do pieczenia ułóż przygotowaną cukinię i wstaw do piekarnika ustawionego na 200 – 200 stopni. Przekąskę piecz przez 15 minut.

error: Treść zabezpieczona !!