Ciasto kanapkowe dla leniwych matek – Szybkie w wykonaniu i pyszne. Genialny przepis
Każda matka chce serwować swoim pociechom to co najlepsze! Wiadomo jednak, ze w natłoku codziennych obowiązków nie zawsze jest czas aby przygotować coś zdrowego i pełnowartościowego. Dlatego przedstawiamy ten genialny przepis!
Składniki:
- 0,5 kg twarożku
- 130 g masła
- 4 jajka
- szklanka cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 2 łyżki kakao
- 0,5 szklanki rodzynek
- skórka z cytryny
- 1,5 szklanki mąki pszennej
Przygotowanie:
Mąkę przesiej przez sito u dosyp proszek do pieczenia. Rozpuść 100 g masła, dosyp do niego szklankę cukru, opakowanie cukru waniliowego i bardzo dokładnie wszystko wymieszaj.

Dosyp łyżkę kakao i mieszaj do powstania gładkiej masy. Wbij jajko i znów dokładnie wszystko wymieszaj. Na końcu dosyp mąkę i zagnieć ciasto. Poznasz, że jest gotowe, gdy nie będzie się kleiło do dłoni.
Podziel ciasto na trzy części. Z jednej z nich uformuj kulkę, zapakuj w folię i zamroź. Formę o wymiarach 20 cm na 20 cm natłuść masłem. Wyłóż równomiernie ciasto, zrób to ręcznie.
Pozostałe 20 g masła roztop. Białka jajek oddziel od żółtek. Białka schłodź w lodówce. Twarożek rozgnieć widelcem. Jeżeli jest kruchy możesz go przecisnąć przez sito.

Dodaj pozostały cukier, cukier waniliowy oraz rodzynki. Starannie wymieszaj. Przejdź do mieszania żółtek przy pomocy trzepaczki i dodaj je do twarogu.
Nadzienie powstałe z twarogu rozprowadź na czekoladowym cieście. Wygładź powierzchnię. Wyjmij kulkę ciasta z zamrażarki i zetrzyj na tarce. Posyp na całej powierzchni twarogowe nadzienie.
