Mąkę przesiej przez sito u dosyp proszek do pieczenia. Rozpuść 100 g masła, dosyp do niego szklankę cukru, opakowanie cukru waniliowego i bardzo dokładnie wszystko wymieszaj.
Dosyp łyżkę kakao i mieszaj do powstania gładkiej masy. Wbij jajko i znów dokładnie wszystko wymieszaj. Na końcu dosyp mąkę i zagnieć ciasto. Poznasz, że jest gotowe, gdy nie będzie się kleiło do dłoni.
Pozostałe 20 g masła roztop. Białka jajek oddziel od żółtek. Białka schłodź w lodówce. Twarożek rozgnieć widelcem. Jeżeli jest kruchy możesz go przecisnąć przez sito.
Dodaj pozostały cukier, cukier waniliowy oraz rodzynki. Starannie wymieszaj. Przejdź do mieszania żółtek przy pomocy trzepaczki i dodaj je do twarogu.
Nadzienie powstałe z twarogu rozprowadź na czekoladowym cieście. Wygładź powierzchnię. Wyjmij kulkę ciasta z zamrażarki i zetrzyj na tarce. Posyp na całej powierzchni twarogowe nadzienie.