Cynamonowe bułeczki japońskie – rozpływające się w ustach. Puszyste, miękkie – wyśmienicie smakują.
Jeśli jesteś miłośnikiem aromatycznego cynamonu, koniecznie wypróbuj nasz przepis na delikatne bułeczki japońskie rozpływające się w ustach. Gwarantujemy, że ich smak pokocha Twoja rodzina, a w szczególności dzieci!
Składniki:
- 370 gramów mąki pszennej,
- 6 łyżek cukru,
- 260 ml mleka,
- 2 jaja,
- 1 łyżeczka soli,
- 7 gramów suchych drożdży,
- 3 łyżki masła,
- pół łyżeczki cynamonu.
Przygotowanie:
Do garnka wsypać 20 gramów mąki i wlać 100 ml mleka. Mieszać do uzyskania gładkiej masy. Gotować na średnim ogniu przez 3 minuty, stale mieszając. Otrzymana konsystencja powinna przypominać budyń. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować drożdże. Wymieszać je z ciepłym mlekiem i 2 łyżkami cukru. Odstawić na 15 minut. Pozostałą mąkę przesiać, dodać sól i dokładnie wymieszać.
Zrobić wgłębienie i wbić jedno jajo (w temperaturze pokojowej), wlać mleko z drożdżami oraz schłodzoną masę przygotowaną z mleka i mąki. Ciasto zagnieść mikserem lub rękoma.
Dodać łyżkę miękkiego masła i ugniatać do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Nie powinno lepić się ono w dłoni. Włożyć ciasto do dużej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na ok. 1,5 godziny. W tym czasie ciasto powinno wyrosnąć.
Cynamon wymieszać z 2 łyżkami rozpuszczonego masła i cukrem. Ciasto rozwałkować na stole i pokroić je na 8 równych części. Z każdej formować kulkę i rozciągnąć w owal. Posmarować masłem i słodką mieszanką z cynamonu.
Następnie zawijać w określony sposób. Boki złożyć do wewnątrz, rozwałkować ciastko wałkiem, a następnie zwinąć w rulon.
Bułeczki ułożyć na formie wyłożonej pergaminem i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Po wyrośnięciu bułki posmarować ubitym jajkiem i piec przez 20 minut w temperaturze 200’C.
