Ciasto na kefirze w 5 min. Dla Pań ceniących szybkie przepisy. Smak nie do opisania.

Moja ciocia podała mi przepis na wyśmienite ciasto na kefirze. Jego zaletą jest fakt, że nie trzeba go wstawiać do lodówki, ani czekać aż wyrośnie.

Przygotowuje się je bardzo krótko, więc jeśli będziesz mieć w domu niespodziewanych gości, to jest to idealny poczęstunek na szybko. Gwarantuje Ci, że takiego ciasta z rodzynkami jeszcze nie jadłeś, a Twoi goście również będą nim zachwyceni i nie omieszkają poprosić Cię o przepis.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 100 g rodzynek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka kefiru
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania

Przy pomocy miksera lub blendera wymieszaj cukier, jajka oraz kefir. Następnie dodawaj powoli mąkę, a w tym samym czasie mieszaj ciasto. Do masy dosyp proszek do pieczenia i rodzynki. Jeszcze raz wszystko wymieszaj.

Nasmaruj formę do pieczenia masłem i wlej do niej ciasto. Piecz je przez 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.

Tak przygotowane ciasto powinno być puszyste, delikatne i wyjątkowo smaczne. Myślę, że gdy raz go spróbujesz, to nie będziesz więcej biegać do sklepu po coś słodkiego do kawy czy herbaty.

Co ważniejsze, po uczcie nie będzie dużo naczyń do zmywania. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!