Pyszna babka z dżemem znika ze stołu w kilka chwil – Prosty przepis dla początkujących

Nic tak nie cieszy, jak pyszne, domowe wypieki. Jednym ze wspomnień mojego dzieciństwa bez wątpienia jest tradycyjna babka pieczona przez moją babcię.

Jeśli chcesz wrócić do tamtych czasów, to mam dla ciebie idealny przepis na taką babkę z dodatkiem dżemu lub marmolady.

Sama możesz wybrać, co będzie twoim nadzieniem. Eksperymentuj z dżemami i marmoladami tak, by twoja babka za każdym razem smakowała wyjątkowo! Dla mnie najlepsze są wypieki z dżemem truskawkowym oraz z malinową marmoladą.

Wymagane składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 170 g cukru białego
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 3 jaja kurze
  • 40 ml oleju słonecznikowego
  • szczypta soli
  • 150 g ulubionego dżemu
  • odrobina wanilii

Sposób przygotowania:

Weź jajka i oddziel białka od żółtek. Białka wstaw do lodówki, by się schłodziły. Żółtka wrzuć do średniej miski, dodaj do nich cukier, a następnie ubij. Do ubitych jajek dolej trochę oleju i śmietany. Dodaj też wanilię do smaku, a następnie powoli wymieszaj.

Do masy wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, całość dokładnie wymieszaj, by powstała jednolita masa. Schłodzone jajka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.

Piankę delikatnie połącz z przygotowaną wcześniej masą za pomocą łyżki stołowej. Przygotuj okrągłą blachę, wysmaruj ją masłem i posyp odrobiną mąki.

Podziel ciasto na dwie równe części, jedną z nich wyłóż na dnie blachy. Na warstwie ciasta rozsmaruj 150 g twojego ulubionego dżemu, a następnie połóż resztę ciasta.

Włącz piekarnik, nagrzej go do 180 stopni i wstaw blachę. Babkę piecz około 40 minut.

Po minionym czasie wyjmij ciasto z blachy i posyp cukrem pudrem do smaku. Twoja pyszna babka z lat dzieciństwa jest już gotowa. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!