5 sposobów na pyszną pierś z kurczaka. Szybkie przepisy, które każda gospodyni powinna poznać

Pierś z kurczaka to idealny składnik wielu dań. Smakuje wybornie zarówno w formie dodatku, jak i samodzielne danie. Z uwagi na delikatność mięsa, filet jest nie tylko przysmakiem wśród dorosłych, ale uwielbiają go też dzieci.

Dziś mam dla Was ulubione tricki, dzięki którym na nowo odkryjecie smak kurczaka, a Wasza rodzina będzie zaskoczona tymi potrawami!

Kurczak pod pierzynką

Jeśli znudziły Was już tradycyjne formy przygotowywania kotletów, spróbujcie w wersji pod pierzynką. Przyszykujcie marynatę według upodobań, następnie obtoczcie w niej mięso i przełóżcie do naczynia żaroodpornego.

Na koniec polejcie zmiksowanym mlekiem z masłem, czosnkiem i aromatycznymi przyprawami, w tym gorczycą lub kurkumą. Całość włóżcie do pieczenia, a tuż przed wyjęciem posypcie startym serem. Pychota!

W formie sałatki

Mięso z kurczaka idealnie pasuje do sałatek. By wydobyć z niego to, co najlepsze, należy połączyć je z idealnymi składnikami. Takim jest m.in. ananas. Chociaż taki duet nie ma zbyt wielu zwolenników, to jednak jest to sprawdzony sposób.

Do tego żółty ser, cebula, czosnek, odrobina selera konserwowego, pieczarki. Zaprawić majonezem, solą i pieprzem. Świetna sałatka gotowa!

Odpowiednia panierka

Tradycyjną panierkę można ulepszyć! By była chrupiąca i pełna smaku, obtaczaj każdy kawałek kurczaka w mące, następnie jajku, a na koniec w bułce tartej.

W ostatnim kroku opanierowanego kotleta należy oprószyć tartym parmezanem. Po usmażeniu jego smak jest rewelacyjny!

Domowe szaszłyki

Co ciekawe, mięso z kurczaka sprawdza się też jako główny element szaszłyków. Wystarczy nadziać kawałki mięsa na patyczki, naprzemiennie z kawałkami cukinii, grubymi plastrami cebuli i pieczarkami.

Wszystko zawinąć w folię i wsadzić do piekarnika. Lekki, pożywny obiad gotowy!

error: Treść zabezpieczona !!