6 śniadań za znaczną utratę wagi – dzięki temu Twoje biodra wrócą do stanu młodości

Ilu jest ludzi, tyle preferencji smakowych. Na szczęście, bo różnorodność to bogactwo doświadczeń i wynik rozwoju, zarówno duchowego i ideologicznego jak również zdrowotnego.

Wielu twierdzi, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Przyjęcie odpowiedniej porcji energii z samego rana napędza organizm do zadań postawionych przez życie.

Nie istnieje jednak jeden przepis na perfekcyjne śniadanie, dlatego dietetycy i kucharze z całego świata prześcigają się w wymyślaniu coraz to nowych dań. Takich, które nie znudzą się pierwszego dnia, a pozostaną w pamięci konsumentów na dłużej.

Musli

Najlepiej przyrządzić swoje, domowe musli. Tak, żeby było zdrowe, bez dodatkowego cukru.

Aby przygotować domowe musli wystarczy zalać wodą lub mlekiem płatki owsiane i dodać do nich ulubione dodatki: owoce, orzechy, miód, dżem albo kawałki gorzkiej czekolady.

Kanapki z awokado i jajkiem

Świeży chlebek posmarowany pastą z utartego awokado i odrobiną pieprzu, do tego ugotowane jajko, szczypiorek albo inne ziółko. Idealne dopełnienie do porannej kawy lub herbaty.

Marchewkowe naleśniki

Świetna alternatywa dla słodkich, mącznych placków. Marchewka, zdecydowanie nie jest tak tucząca, a dodatkowo bardzo lubiana prze dzieci z powodu swojego wyrazistego pomarańczowego koloru.

Kasza gryczana na mleku

Dość nieoczekiwane danie, ale bardzo pożywne i dietetyczne. Kasza gryczana jest niezwykle bogata w błonnik pokarmowy, minerały i witaminy.

Mleko to źródło wapnia, głównego budulca kości. Takie połączenie daje wystraczająco krzepkie śniadanie.

Zielone smoothie

Aktywni od samego poranka chętniej sięgają po napoje czy smoothies. Smakowity smoothie z awokado jest bardzo łatwy w przygotowaniu: pół awokado, pół szklanki jogurtu naturalnego, pół szklanki mleka, banan, odrobina wanilii i szpinaku (doda kolorku). Po zmiksowaniu mamy pyszny i zdrowy napój na śniadanie.

Kanapka z ziołowym twarożkiem

Kanapki są najłatwiejszym sposobem na przygotowanie śniadania. Aby zrobić zdrowszą i bardziej energetyzującą opcję należy zamienić pszenny chleb na pieczywo z otrębami, pełnoziarniste lub żytnie.

Do tego wystarczy już tylko zmieszać świeży twaróg z wybraną kompozycja ziół i doprawić do smaku.

Jeśli mamy ochotę na pożywniejszą wersję takiej kanapki możemy jeszcze położyć na wierzch kawałek ugotowanego kurczaka lub indyka.

error: Treść zabezpieczona !!