Kotleciki dietetyczne lepsze od mielonych – Nie trzeba smażyć się na oleju. Jem i chudnę
Kotlety mielone z dodatkiem ziemniaków i kiszonej kapusty kojarzą się zazwyczaj z tradycyjnym, polskim obiadem, który ma porządnie nasycić po ciężkim dniu.
Upalne dni to jednak czas, kiedy mało kto ma ochotę na tak ciężki posiłek. O ile w ciągu dnia można delektować się lekkimi warzywnymi przekąskami, o tyle obiad powinien jednak dodać nam większą dawkę energii.

Jest alternatywa dla tradycyjnych mielonych – to lekkie kotleciki z kurczaka z dodatkiem kapusty, które są nie tylko lekkostrawne, ale również naprawdę pyszne! Można je jeść i nie martwić się o sylwetkę.
Składniki:
- mięso mielone z kurczaka – 600 g
- biała kapusta – 200 g
- twaróg – 80 g
- jajka – 1 szt
- koperek – pół pęczka
- czosnek granulowany – 0,5 łyżeczki
- przyprawa chmieli suneli – 0,5 łyżeczki
- sól – do smaku
- czarny pieprz – do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso wkładamy do głębokiej miski, doprawiamy je pieprzem, solą, czosnkiem granulowanym oraz przyprawą chmieli suneli. Kapustę myjemy, dokładnie osuszamy i szatkujemy.
W niewielkim pojemniku ucieramy twaróg i jajka. Koperek drobniutko siekamy. Do miski z mięsem dodajemy poszatkowaną kapustę, twaróg z jajkiem oraz koperek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Zwilżamy dłonie i formujemy niewielkie kotleciki. Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim gotowe kotleciki.