Kotleciki dietetyczne lepsze od mielonych – Nie trzeba smażyć się na oleju. Jem i chudnę

Kotlety mielone z dodatkiem ziemniaków i kiszonej kapusty kojarzą się zazwyczaj z tradycyjnym, polskim obiadem, który ma porządnie nasycić po ciężkim dniu.

Upalne dni to jednak czas, kiedy mało kto ma ochotę na tak ciężki posiłek. O ile w ciągu dnia można delektować się lekkimi warzywnymi przekąskami, o tyle obiad powinien jednak dodać nam większą dawkę energii.

Jest alternatywa dla tradycyjnych mielonych – to lekkie kotleciki z kurczaka z dodatkiem kapusty, które są nie tylko lekkostrawne, ale również naprawdę pyszne! Można je jeść i nie martwić się o sylwetkę.

Składniki:

  • mięso mielone z kurczaka – 600 g
  • biała kapusta – 200 g
  • twaróg – 80 g
  • jajka – 1 szt
  • koperek – pół pęczka
  • czosnek granulowany – 0,5 łyżeczki
  • przyprawa chmieli suneli – 0,5 łyżeczki
  • sól – do smaku
  • czarny pieprz – do smaku

Sposób przygotowania:

Mięso wkładamy do głębokiej miski, doprawiamy je pieprzem, solą, czosnkiem granulowanym oraz przyprawą chmieli suneli. Kapustę myjemy, dokładnie osuszamy i szatkujemy.

W niewielkim pojemniku ucieramy twaróg i jajka. Koperek drobniutko siekamy. Do miski z mięsem dodajemy poszatkowaną kapustę, twaróg z jajkiem oraz koperek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Zwilżamy dłonie i formujemy niewielkie kotleciki. Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim gotowe kotleciki.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wstawiamy kotleciki i pieczemy je przez 30 minut. Gotowe kotleciki można podawać z lekką sałatką lub innym, dowolnym dodatkiem.

error: Treść zabezpieczona !!