100-letnia receptura na domowy chleb. Z tego przepisu chleb wyjdzie każdemu.
Domowy ziemniaczany chleb przygotowywany zgodnie z tradycyjną recepturą zapewne będzie smakować każdemu, kto choć raz go spróbuje! Warto wykonać go w swoim domu zamiast kupować w sklepie. Wystarczy użyć kilka podstawowych składników.

Składniki:
- 750 g mąki pszennej i trochę do podsypywania,
- 250 g ugotowanych ziemniaków,
- 21 g świeżych drożdży,
- 2 łyżeczki soli,
- 1 łyżka kminku,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżka octu,
- 3 łyżki oleju słonecznikowego,
- 450 ml letniej wody.
Sposób przygotowania:
Mąkę pszenną przesiać do miski i posolić ją, a następnie wymieszać oba składniki.

Ziemniaki zaleca się ugotować w mundurkach i dopiero potem obrać oraz zetrzeć na tarce o drobniejszych oczkach. W mące wykonać otwór na środku, a potem umieścić w nim starte ziemniaki. Rozgniecione drożdże dodać do miski wraz z cukrem i wodą. Jej ilość zależy jednakże od wchłanialności wody.

Odstawić na kwadrans. Po upływie tego czasu można wymieszać drożdże i mąkę z olejem i octem. Po dodaniu kminku, wyrobić ręcznie ciasto. Odstawić na godzinę czasu. Z ciasta uformować kształt bochenka i przełożyć go na formę do pieczenia wyłożoną pergaminem, a następnie odstawić na 15 min.