Zaskoczę Cie tym przepisem na gołąbki pod pierzynką – kiedy serwuję je na stole, rozmowy ustępują.
Gołąbki to danie, które znane i kochane jest od pokoleń. Z pewnością jadłeś już gołąbki w klasycznym wykonaniu, dlatego dzisiaj przygotowałam coś nowego.
Składniki:
- 150 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 główka białej kapusty
- 50 g ryżu
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 marchewka
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 100 ml wody
- 100 g twardego, żółtego sera
- 30 g śmietany 18%
- 2 pomidory
- 3-4 ząbki czosnku
- 15 g koperku
- 15 g natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę umieść w mikrofali na 5-10 minut. Możesz również przygotować ją w tradycyjny sposób, zalewając liście wrzątkiem. Jednak przygotowanie kapusty w mikrofali jest szybszym sposobem.

Następnie kapustę opłucz w zimnej wodzie i oddziel liście. Marchewkę i cebulkę drobno posiekaj i podsmaż na patelni. Po zarumienieniu, zdejmij z ognia i ostudź. Ryż ugotuj według instrukcji zawartych na opakowaniu, a następnie odstaw do ostudzenia. Wymieszaj ze sobą podsmażone warzywa, mięso mielone oraz ryż. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Farsz zawiń w tradycyjny sposób w wcześniej przygotowane liście kapusty. Foremkę do pieczenia posmaruj olejem roślinnym, a następnie wyłóż na niej gołąbki. Do naczynia wlej wodę i przykryj całość folią aluminiową. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Gołąbki piecz przez 30 minut.

Przygotowanie „pierzynki”:
Pomidory i zioła drobno posiekaj. Ser zetrzyj na grubych oczkach na tarce. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj.
