Kapustę umieść w mikrofali na 5-10 minut. Możesz również przygotować ją w tradycyjny sposób, zalewając liście wrzątkiem. Jednak przygotowanie kapusty w mikrofali jest szybszym sposobem.
Następnie kapustę opłucz w zimnej wodzie i oddziel liście. Marchewkę i cebulkę drobno posiekaj i podsmaż na patelni. Po zarumienieniu, zdejmij z ognia i ostudź. Ryż ugotuj według instrukcji zawartych na opakowaniu, a następnie odstaw do ostudzenia. Wymieszaj ze sobą podsmażone warzywa, mięso mielone oraz ryż. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Farsz zawiń w tradycyjny sposób w wcześniej przygotowane liście kapusty. Foremkę do pieczenia posmaruj olejem roślinnym, a następnie wyłóż na niej gołąbki. Do naczynia wlej wodę i przykryj całość folią aluminiową. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Gołąbki piecz przez 30 minut.
Pomidory i zioła drobno posiekaj. Ser zetrzyj na grubych oczkach na tarce. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj.