Przygotuj na szybko leniwą galaretę – nie czekaj aż zgęstnieje przez kilka godzin.

Mięsna galareta jest przysmakiem dla wielu osób i chociaż jej przygotowanie nie należy do trudnych to jednak trzeba przyznać, że jest raczej czasochłonne i pracochłonne. A przecież wiadomo, że zdecydowanie najlepsza galareta to ta przygotowana w domu – kupiona w sklepie nie jest już taka smaczna.

Mamy dla Ciebie dzisiaj przepis na szybką i pyszną galaretę. Wypróbuj i podziel się nim z rodziną i znajomymi. 

Do samodzielnego wykonania szybkiej galarety potrzebujesz niewiele składników – w związku z tym potrawa jest nie tylko szybka i łatwa, ale również tania w wykonaniu.

Składniki do galarety:

  • – udka z kurczaka – 3 szt.
  • – marchew – 1 szt.
  • – cebula – 0,5 szt.
  • – czosnek – 4-5 ząbków
  • – żelatyna – 20 g
  • – liść laurowy, czarny pieprz i sól do smaku.

Przygotowanie galarety:

Udka z kurczaka włóż do garnka z 1 litrem zimniej wody i zagotuj. Warzywa obierz i pokrój na dość duże kawałki, ząbki czosnku przekrój na połowę.

Z gotującego się wywaru z mięsem usuń powstałą pianę (tzw. szumy), dodaj warzywa, 2-3 ząbki czosnku i przyprawy do smaku. Całość gotuj na wolnym ogniu przez mniej więcej 1,5 godziny. W tym czasie zalej żelatynę ok. 0,5 szklanki zimnej wody i odstaw do napęcznienia.

Po upływie wymaganego czasu wyjmij z garnka udka z kurczaka i pozostaw do ostygnięcia. Przecedź powstały bulion, dodaj żelatynę i podgrzewaj, aż żelatyna się rozpuści. Już nie gotuj! Jeśli trzeba dopraw jeszcze do smaku i dodaj 2 przeciśnięte ząbki czosnku. Mięso z kurczaka oddziel od kości, podziel na włókna i ułóż w miseczkach – jeśli lubisz możesz dodać pokrojoną marchewkę.

Na koniec zalej bulionem z żelatyną. Ostudź i wstaw do lodówki do momentu aż galareta stężeje. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!