Mięsna galareta jest przysmakiem dla wielu osób i chociaż jej przygotowanie nie należy do trudnych to jednak trzeba przyznać, że jest raczej czasochłonne i pracochłonne. A przecież wiadomo, że zdecydowanie najlepsza galareta to ta przygotowana w domu – kupiona w sklepie nie jest już taka smaczna.
Do samodzielnego wykonania szybkiej galarety potrzebujesz niewiele składników – w związku z tym potrawa jest nie tylko szybka i łatwa, ale również tania w wykonaniu.
Udka z kurczaka włóż do garnka z 1 litrem zimniej wody i zagotuj. Warzywa obierz i pokrój na dość duże kawałki, ząbki czosnku przekrój na połowę.
Z gotującego się wywaru z mięsem usuń powstałą pianę (tzw. szumy), dodaj warzywa, 2-3 ząbki czosnku i przyprawy do smaku. Całość gotuj na wolnym ogniu przez mniej więcej 1,5 godziny. W tym czasie zalej żelatynę ok. 0,5 szklanki zimnej wody i odstaw do napęcznienia.
Po upływie wymaganego czasu wyjmij z garnka udka z kurczaka i pozostaw do ostygnięcia. Przecedź powstały bulion, dodaj żelatynę i podgrzewaj, aż żelatyna się rozpuści. Już nie gotuj! Jeśli trzeba dopraw jeszcze do smaku i dodaj 2 przeciśnięte ząbki czosnku. Mięso z kurczaka oddziel od kości, podziel na włókna i ułóż w miseczkach – jeśli lubisz możesz dodać pokrojoną marchewkę.