Kotleciki ziemniaczane to świetny i przy okazji szybki przepis na obiad. Sprawdź go raz, a będziesz korzystać z niego bardzo często! Tak cudowny przepis mam od babci – to wspaniała gospodyni domowa, która daje mi wiele rad, co przyrządzić dla całej rodziny.
Oprócz ziemniaków, w kotlecikach są także cebulka i ser. Co najlepsze, do przygotowania można użyć ziemniaków tłuczonych, których nie udało nam się zjeść poprzedniego dnia.
Umyte i wyczyszczone ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i czekamy, aż przestygną. W międzyczasie możemy obrać i pokroić drobno cebulę.
Teraz przepuszczamy ziemniaki przez praskę. Dodajemy do nich cebulkę, jajko oraz starty ser. Wszystko ze sobą łączymy i formujemy niewielkie kotleciki.
Każdy z kotletów dokładnie obtaczamy w bułce tartej. Następnie wykonujemy na nich małe nacięcia w formie kratki.
Rozgrzewamy patelnię z olejem. Trzymając ją na średnim ogniu, dodajemy nieco masła.