Moja babcia zawsze tak robiła: Ziemniaczane kotleciki – przygotuj je na szybki obiad.

Ziemniaczane kotleciki – przygotuj je na szybki obiad

Kotleciki ziemniaczane to świetny i przy okazji szybki przepis na obiad. Sprawdź go raz, a będziesz korzystać z niego bardzo często! Tak cudowny przepis mam od babci – to wspaniała gospodyni domowa, która daje mi wiele rad, co przyrządzić dla całej rodziny.

Oprócz ziemniaków, w kotlecikach są także cebulka i ser. Co najlepsze, do przygotowania można użyć ziemniaków tłuczonych, których nie udało nam się zjeść poprzedniego dnia.

Składniki:

  • 7 małych ziemniaków
  • jajko
  • cebula
  • 70g  sera
  • 20g masła
  • olej do smażenia
  • bułka tarta
  • sól

Jak przygotować?

Umyte i wyczyszczone ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i czekamy, aż przestygną. W międzyczasie możemy obrać i pokroić drobno cebulę.

Teraz przepuszczamy ziemniaki przez praskę. Dodajemy do nich cebulkę, jajko oraz starty ser. Wszystko ze sobą łączymy i formujemy niewielkie kotleciki.

Każdy z kotletów dokładnie obtaczamy w bułce tartej. Następnie wykonujemy na nich małe nacięcia w formie kratki.

Rozgrzewamy patelnię z olejem. Trzymając ją na średnim ogniu, dodajemy nieco masła.

Uformowane kotleciki układamy na patelni i smażymy z każdej strony na złoty kolor. Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!