Moja babcia zawsze tak robiła: Ziemniaczane kotleciki – przygotuj je na szybki obiad.
Ziemniaczane kotleciki – przygotuj je na szybki obiad
Kotleciki ziemniaczane to świetny i przy okazji szybki przepis na obiad. Sprawdź go raz, a będziesz korzystać z niego bardzo często! Tak cudowny przepis mam od babci – to wspaniała gospodyni domowa, która daje mi wiele rad, co przyrządzić dla całej rodziny.

Oprócz ziemniaków, w kotlecikach są także cebulka i ser. Co najlepsze, do przygotowania można użyć ziemniaków tłuczonych, których nie udało nam się zjeść poprzedniego dnia.
Składniki:
- 7 małych ziemniaków
- jajko
- cebula
- 70g sera
- 20g masła
- olej do smażenia
- bułka tarta
- sól
Jak przygotować?
Umyte i wyczyszczone ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i czekamy, aż przestygną. W międzyczasie możemy obrać i pokroić drobno cebulę.

Teraz przepuszczamy ziemniaki przez praskę. Dodajemy do nich cebulkę, jajko oraz starty ser. Wszystko ze sobą łączymy i formujemy niewielkie kotleciki.

Każdy z kotletów dokładnie obtaczamy w bułce tartej. Następnie wykonujemy na nich małe nacięcia w formie kratki.

Rozgrzewamy patelnię z olejem. Trzymając ją na średnim ogniu, dodajemy nieco masła.
