Niektóre słodkie rzeczy są jak najbardziej dozwolone na dietach, ponieważ chociaż smakują tak samo jak oryginał to mają zdecydowanie lepszy skład.
Deser kremowy, który tutaj prezentuję to nic innego jak zamiennik przepysznego i uwielbianego przez wszystkich kremu bawarskiego.
Delikatny, puszysty i bardzo lekki krem idealnie nadaje się do ciast, wypieków czy dań na słodko jak naleśniki czy racuchy. Ma specyficzną konsystencje, która przypomina kremową galaretkę. Bavarua w wersji fit to szybki i prosty w przygotowaniu wyśmienity krem.
Najpierw trzeba dobrze utrzeć żółtka z cukrem. Masę jajeczną przelać do garnka i wstawić na mały ogień. Dodać 1,5 szklanki mleka i podgrzewać przez 10 minut. Należy ciągle mieszać masę, aby nie zaczęła wrzeć. Po 10 minutach zdjąć garnek z palnika.
W misce ubić śmietankę lub jogurt naturalny i ekstrakt waniliowy. Rozpuścić żelatynę i dodać ją do masy jajecznej. Wymieszać i zostawić do ostygnięcia. Następnie ubitą śmietanę dodać do całości i wymieszać na jednolitą masę. Całość schować do lodówki. Po schłodzeniu i stężeniu deser jest gotowy do spożycia.