Babeczka po fińsku – Babeczka po fińsku w 25 minut. Prosto szybko i smacznie. 25 minut i gotowe

Proste i pyszne babeczki po fińsku, by je przygotować wystarczy 25 minut. 

Takie babeczki są rewaluacyjne, proste w przygotowaniu, a jednocześnie delikatne i wyjątkowo smaczne. Mogą być świetnym rozwiązaniem, kiedy nie ma czasu na gotowanie, ale przygotowanie ich jako codzienny deser również jest świetnym pomysłem. Podając je można być pewnym, że wszystkim będą smakować.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 200g kwaśnej śmietany
  • jaja – 2 sztuki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

W głębokim naczyniu ubić jaja z cukrem, tak aby powstała gładka masa. Dodać mąkę, kwaśną śmietanę i proszek do pieczenia. Wszystko dobrze wymieszać.

Przygotować formę do pieczenia. Wyłożyć ją papierem, lub posmarować tłuszczem i posypać mąką. Ciasto przelać do formy, powinno zajmować 2/3 miejsca, następnie włożyć do rozgrzanego piekarnika na 20 minut.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawić by przestygło. Przed podaniem udekorować wedle swojego gustu. Smacznego!

* zamiast kwaśnej śmietany można użyć jogurt lub kefir

error: Treść zabezpieczona !!