Batoniki twarogowe z patelni w kilka minut – a to wszystko dzięki mojej babci, która zdradziła przepis

Przepyszny i sycący deser, który z pewnością przypadnie do gustu domownikom jak i gościom. Aromat rozchodzący się z batoników kusi od samego początku, a smak sprawi, że jeszcze nie raz przygotujecie tą przekąskę.

Najlepiej, żeby twaróg do przygotowania batoników był mniej tłusty. Powinno się go również pozostawić na kilka chwil do wyschnięcia jeżeli jest bardzo mokry.

Aby batoniki były dobrze usmażone to należy je usmażyć na niewielkim ogniu i kilka razy obrócić. Co potrzeba do przygotowania tej słodkiej twarogowej przekąski?

Składniki

  • twaróg (300 g)
  • jajko (1 sztuka)
  • śmietana (1 łyżka)
  • mąka (3 łyżki)
  • cukier (2 łyżki)
  • sól (1/4 łyżeczki)
  • wanilia (1/8 łyżeczki)
  • soda (1/2 łyżeczki)
  • proszek do pieczenia (1/2 łyżeczki)
  • olej słonecznikowy (2 łyżki)
  • cukier puder do dekoracji (2 łyżki)

Przygotowanie batoników

Przetrzyj twaróg w taki sposób, aby nie było grudek.

error: Treść zabezpieczona !!