Wygoda tego 7 dniowego ciasta polega na tym, że można codziennie przygotowywać z niego świeże wypieki. Poznaj ten unikalny przepis

Najlepiej, żeby mleko było ciepłe, masło należy roztopić wystudzić do temperatury pokojowej. Mleko wymieszać z solą i cukrem, mieszać do momentu rozpuszczenia drobinek cukru. Wbić stopniowo jedno jajko po drugim, oraz dodać masło. Połączyć składniki.

Drożdże rozmieszać w mące i przełożyć do płynnych produktów. Wyrabiać ciasto ok 15 minut.

Z braku czasu można wyręczyć się mikserem, wystarczy umieścić wszystkie produkty w odpowiednim naczyniu, ustawić tryb wyrabiania ciasta na 20 min, i  po upływie wyznaczonego czasu ciasto powinno być gotowe.

Na koniec owinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki. Codziennie można z ciasta odrywać potrzebne kawałki i piec wypieki wg własnych upodobań.

error: Treść zabezpieczona !!