Chrupiąca cukinia z serem zapiekanym w piekarniku. Smakuje lepiej niż smażona. Oto przepis
Cukinia z tego przepisu jest dokładnie tak samo chrupiąca i soczysta jak smażona na patelni. Ale proces jej przygotowania będzie wielokrotnie szybszy. Doskonała opcja na szybki obiad lub ciepłą kolację.
Potrzebujesz:
- młoda cukinia – 500 g
- mąka – 2 łyżki
- ser – 50 g
- olej roślinny
- ulubione zioła
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
- oregano – do smaku
- czosnek granulowany – do smaku
- czerwona papryka – do smaku
- chili – do smaku
Przygotowanie:
Cukinię umyj i osusz ręcznikami papierowymi, pokrój je na koła o grubości 5 mm. Posól i pozostaw na 15 minut, następnie odcedź i osusz znów papierowymi ręcznikami. Przykryj blachę papierem do pieczenia.

Wymieszaj mąkę z solą, pieprzem i wszystkimi przyprawami według własnego gustu, przelej miksturę do torebki i wsyp do niej cukinię.
Wstrząśnij energicznie, aby wymieszać dokładnie zawartość woreczka i połóż cukinię na blaszce do pieczenia. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 25 minut.
Plastry posyp tartym serem i wyślij do piekarnika nagrzanego do 210 stopni. Pieczemy około 15-20 minut.
Przed serwowaniem posyp danie posiekanymi ziołami.
Możesz podawać cukinię z różnymi sosami, takimi jak czosnkowy czy ziołowy, ze świeżymi sałatkami, rybami czy mięsem.